Dolar drží pozici nejobchodovanější měny. Zatímco euro ztrácí, jüan roste

Americký dolar posílil svou pozici dominantní světové měny, vyplývá z přehledu Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS). Figuroval v 88 procentech všech transakcí. Naopak dál klesalo euro, jehož podíl na obratu trhu klesl na 31 procent. Výrazný nárůst naopak zaznamenal čínský jüan, i když stále zůstává v menšině. Svůj podíl zdvojnásobil na čtyři procenta. Podle údajů, které BIS zjišťuje v tříletých intervalech, se zároveň ukázalo, že celkový objem globálního obchodování s měnami vykázal první pokles v tomto tisíciletí.

Pozici dominantní světové měny si v posledním tříletém období posílil americký dolar. Letos v dubnu figuroval v 88 procentech všech měnových transakcí ve srovnání s 87 procenty před třemi lety.

Role eura v globálním devizovém obchodování naproti tomu dál klesala, což je trend patrný od vypuknutí dluhové krize eurozóny v roce 2010. Podíl eura na obratu trhu klesl na 31 procent z 33 procent v roce 2013 a 39 procent v roce 2009. Klesly rovněž podíly japonského jenu, švýcarského franku a australského dolaru.

Výrazný nárůst naopak zaznamenal čínský jüan, který vytlačil mexické peso z pozice nejobchodovanější měny rozvíjejícího se světa. Podíl čínské měny v globálním obchodování vzrostl na čtyři procenta, což je dvojnásobek roku 2013. Podíl měn rozvíjejících se zemí vzrostl na 21,2 procenta z předchozích 18,8 procenta.

Pokles objemu zobchodovaných měn mohl ovlivnit japonský jen

Poprvé v tomto tisíciletí klesl celkový objem obchodování s měnami. Letos v dubnu činil jeho denní průměr 5,1 bilionu dolarů (asi 124 bilionů korun) a proti rekordním 5,4 bilionu dolarů z dubna 2013 byl nižší o 5,5 procenta.

  • Objem měnových obchodů snížil 15procentní propad u promptních devizových transakcí, které jsou oproti termínovým provedeny co nejdřív. Jejich denní průměr klesl proti roku 2013 o 300 miliard na 1,7 bilionu dolarů. Naproti tomu o šest procent vzrostl a činil 2,4 bilionu dolarů objem devizových swapů. Měnové swapy lze podle České exportní banky definovat jako závazek koupit a zároveň prodat stejné množství jedné měny proti druhé pro různá data splatnosti.

BIS ale poznamenala, že celkový obrat trhu zkreslila před třemi roky zvýšená aktivita obchodování s japonským jenem v reakci na kroky japonské centrální banky. Po odečtení vlivu kurzových změn byl objem obchodů ve skutečnosti vyšší o čtyři procenta. „Nejnovější vývoj nicméně kontrastuje s výrazným růstem obratu, který naše tříleté zprávy zaznamenávaly od roku 2001,“ dodala BIS.

Agentura Reuters uvedla, že pokles objemu obchodování souvisí se zpřísňováním regulace bankovního obchodování a se skandálem kolem manipulace s referenčními úrokovými sazbami, který stál velké banky na pokutách miliardy dolarů. Globální devizový trh je však nadále bezkonkurenčně největší ze všech finančních trhů.