Hazardní Kobra poprvé zasahovala. Zabavila přes 50 nelegálních automatů

Hazardní Kobra provedla po dvou měsících existence první významnější zásah. Na několika místech v Praze zabavili kriminalisté ve středu více než 50 nelegálních automatů. Tento speciální útvar vznikl na konci června kvůli efektivnějšímu boji proti nepovolenému hazardu.

„Dnešní akce, stejně jako ty další v budoucnosti, chce jasně ukázat, že ilegální hazard tady nikdo podporovat a tolerovat nebude,“ řekl ČT k zásahu takzvané hazardní Kobry náměstek ministra financí pro majetek státu Ondřej Závodský.

Dodal, že ilegální hazard bývá maskován dvěma způsoby. Za prvé, když není provozován standardní akciovou společností, ale nejrůznějšími spolky nebo svěřeneckými fondy. Za druhé, když je tato činnost provozována na přístrojích, které předstírají, že se na ně nevztahuje loterijní zákon. To bývá případ takzvaného kvízomatu, který spojuje „klasické válcové hry s elementárními otázkami,“ řekl náměstek. 

Policejní mluvčí Jan Daněk a Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí ve středu informovali, že pražští policisté ve středu odhalili čtyři nelegální herny – dvě v Praze 2 a dvě v Praze 5. Při akci zajistili 52 výherních automatů a 50 tisíc korun v hotovosti. Kriminalisté zatím nikoho neobvinili, případ prošetřují jako trestný čin neoprávněného provozování loterie a podobné sázkové hry.

Za to hrozí peněžitý trest až 10 milionů korun, zákaz činnosti a až 10 let vězení, pokud pachatel tímto trestným činem získá prospěch velkého rozsahu.

Policie dostala tip

Oznámení na několik podezřelých provozoven dostala policie od ministerstva financí a Úřadu městské části Praha 5. Kriminalisté podnět prověřili a zjistili, že skutečně jde o nelegální herny, ve kterých jsou bez povolení provozovány takzvané kvízomaty a také klasické výherní automaty. Podle Daňka kriminalisté na případu dále pracují. Zajištěné automaty skončily v celním skladu a znalci budou nyní zjišťovat přesný způsob jejich fungování, dodal.

Zásah se uskutečnil po několikaměsíční přípravě. Vedle policistů se na něm podíleli pracovníci z ministerstva financí, zástupci specializovaného finančního úřadu a celníci.

„Výsledek zásahu je skvělou ukázkou efektivity spolupráce v rámci hazardní Kobry, na které jsme se před několika měsíci domluvili s kolegy z resortu vnitra,“ poznamenal náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Podle něj nelegální provozovny připravují nejen stát, ale i obce o stovky milionů korun.