Nízkonákladové aerolinie Ryanair Praze věří, připravují čtyři nové linky

Analytik Menčík: Ryanair z Prahy dál poroste (zdroj: ČT24)

Dvě nová spojení, do britského Liverpoolu a sicilského města Trapani, zavedou příští rok v létě z Prahy irské nízkonákladové aerolinky Ryanair. Již dříve pak oznámily, že od konce letošního října budou jednou denně létat do Říma a Milána (Bergamo). Ve stejnou dobu pak firma  v Praze otevře novou bázi pro dvě letadla, investice dosáhne 200 milionů dolarů (4,8 miliardy korun). Ryanair se tak stane po ČSA, Travel Service a Wizz Air čtvrtým dopravcem, který zde bude mít takovou bázi.

S novými linkami se má počet přepravených cestujících z Prahy zvýšit na 760 tisíc ročně. Počet týdenních frekvencí dopravce, který se profiluje jako letecká společnost s nejnižšími cenami, z české metropole vzroste na 45. V současnosti létá Ryanair z Prahy do Bruselu, Londýna (Stansted) a Dublinu. Spoj do Liverpoolu bude provozován čtyřikrát týdně, linka na Sicílii dvakrát týdně.

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík se domnívá, že Ryanair - který v minulosti pražské letiště „zanedbával“ - bude těžkým soupeřem pro ČSA a SmartWings (Travel Service), jež možná budou muset kvůli svému zmenšenému tržnímu podílu hledat nové destinace. Odhadl také, že chystaných sedm linek Ryanairu z Prahy není konečné číslo, na kterém ustrne. 

Pokračujeme v rozšiřování našeho provozu v Praze, přepravíme 760 tisíc cestujících ročně a vytvoříme 570 pracovních míst na Letišti Václava Havla Praha.
David O’Brien
obchodní ředitel společnosti Ryanair

V příštím roce se má celkový počet přepravených pasažérů Ryanairu v Česku, včetně letišť v Brně a Ostravě, přiblížit milionu.

„Čtyři nové destinace dopravce korespondují s tím, že Velká Británie je na prvním místě a Itálie je na třetím místě žebříčku nejoblíbenějších destinací podle počtu přepravených osob a zájem o tyto země nadále roste,“ dodal předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. 

  • Loni odbavilo pražské letiště 12,03 milionu cestujících, což bylo o 7,9 procenta více než v roce 2014. Cestující mají k dispozici nabídku 60 leteckých společností spojujících Prahu přímou linkou s více než 130 městy.
Vydáno pod