Soud posuzuje smlouvy bývalého šéfa silnic Brunclíka. Hraje se o 300 milionů korun

Soud s bývalým ředitelem ŘSD (zdroj: ČT24)

Skoro čtyři roky šéfoval českým silnicím. Ve funkci zažil tři předsedy vlády. Nyní stanul bývalý šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfred Brunclík před soudem. Podle státní zástupkyně nevýhodnými smlouvami připravil stát asi o 300 milionů korun. V rozvětveném případu je nakonec jediným obžalovaným. Stíhání dalších obviněných policisté postupně zastavili.

Soudci se nejdříve odmítli kvůli nedostatkům v obžalobě kauzou bývalého šéfa ŘSD Brunclíka zabývat. Žalobci tak uspěli až napodruhé. Brunclík vše považuje od začátku za „absolutní nesmysl“ a věří, že to bude moci senátu vysvětlit. 

Nevýhodný pronájem budovy?

Státní zástupkyně chce pro bývalého ředitele trest zejména kvůli údajně nevýhodnému pronájmu budovy, kterou ŘSD využívá jako hlavní sídlo. Dodatkem nájemní smlouvy měl stát poškodit o 115 milionů korun. 

„Musel si být vědom toho, že tímto dodatkem učiní již tak nevýhodnou nájemní smlouvu fakticky nevypověditelnou,“ říká státní zástupkyně Vendula Skrášková. Dodává, že tím byla způsobena škoda velkého rozsahu. 

O dalších asi 170 milionů měl podle žalobkyně stát poškodit uzavřením kontraktu na nákup pozemků pro stavbu nové provozní budovy.

Brunclík ale požaduje, aby ho soud zprostil viny. Hájí se tím, že obžaloba obsahuje chyby a vychází ze špatných informací. 

Cedule ŘSD
Zdroj: ČT24

Ostatní exmanažeři nebudou stíháni

Žalobci postupně kvůli absenci důkazů a procesním chybám zastavili stíhání dalších exmanažerů ŘSD. Většiny obvinění zbavili policisté i výkonného exšéfa ŘSD Michala Halu. Nakonec mu zbyla obžaloba z nevýhodného pronájmu odpočívadla se škodou dva miliony korun.

Hala jako státní úředník vzbudil pozornost koníčkem automobilového závodníka sponzorovaného například firmou, která dostávala zakázky od ŘSD. 

Jako hlavního svědka chce obhajoba pozvat k soudu Brunclíkova předchůdce Petra Laušmana. Jeho stíhání v této kauze bylo jako promlčené zastaveno.