Každý Čech loni vypil v průměru 212 litrů nealkoholických nápojů

Spotřeba nealkoholických nápojů v Česku loni vzrostla zhruba o šest procent. Zatímco v roce 2014 tak každý obyvatel Česka v průměru vypil 200 litrů, v roce 2015 to bylo 212 litrů. Za růstem spotřeby stálo podle Unie evropských asociací nealkoholických nápojů (UNESDA) především horké počasí.

Limonády se na spotřebě nealka podílejí z 57 procent, balená voda téměř z jedné čtvrtiny. Sirupy loni tvořily 15 procent prodejů a džusy pět procent. 

Podle ředitele Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeňka Humla Češi rádi zkouší nové nápoje, boom nealkoholických piv je podle něj už spíše minulostí. „Lidé teď oproti předchozím letům hodně pijí džusy a ovocné nektary. Stabilně vzrůstá spotřeba kvalitních balených minerálních a pramenitých vod,“ dodal Huml.

V dlouhodobém horizontu podle unie spotřeba nealkoholických nápojů v tuzemsku spíše klesá, ještě před pěti lety přesahovala roční spotřeba 220 litrů.

Podle mediálního zástupce Karlovarských minerálních vod Pavla Nováka je obtížně procentuálně vyčíslit vliv teploty na prodeje. „Rok 2015 bylo extrémní teplo, které přineslo mimořádné prodeje. Letošní rok se zatím z pohledu prodejů vyvíjí příznivě, nicméně nepředpokládáme, že bude tak vysoce úspěšný jako rok 2015,“ uvedl.

V horkých letních měsících lidé pijí obecně více a volí spíše vodu. Naopak v chladnějších měsících preferují slazené nápoje.

Ve srovnání se spotřebiteli v jiných evropských státech Češi v této oblasti patří spíše k průměru. Největší spotřebu nealkoholických nápojů mělo loni Německo, kde si jich každý obyvatel dopřál zhruba 354 litrů. Naopak nejméně nealka vypili v Litvě, a to 118 litrů na obyvatele.