Novela zákoníku práce prošla vládou. Podle Hospodářské komory je ale zbytečná

Události: Změny v zákoníku práce (zdroj: ČT24)

Novela zákoníku práce nově upraví výpočet dovolené či podmínky pro práci z domova. Ve vládě našla podporu a míří do Poslanecké sněmovny. Novela má mimo jiné více chránit matky po návratu z rodičovské dovolené a podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) je rozumným kompromisem. Hospodářská komora ale současné znění novely označuje za zbytečné, protože neřeší problémy českého trhu práce. Za nekoncepční označuje novelu opoziční TOP 09.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý nevidí důvod, proč novelu zákoníku práce v nynější podobě přijímat. Podle něho jde o bezzubý návrh, který neřeší skutečné problémy pracovního trhu, nepřináší potřebnou liberalizaci a zvýšení flexibility trhu práce.

„Náš pracovní trh potřebuje větší pružnost. Máme dobrý hospodářský růst, ale začínáme čelit bariéře nedostatku pracovní síly, minimálně z hlediska struktury jak teritoriální, tak profesní,“ řekl Dlouhý.  

Záleží mi na tom, abychom aspoň v některých oblastech prohloubili ochranu zaměstnanců. Nicméně jsou tam i věci, které požadovali zaměstnavatelé a které jdou směrem k větší flexibilitě.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek ale tvrdí, že Česko má jeden z nejpružnějších zákoníků práce v evropském poměru. „U nás máte dohody o pracovní činnosti, které jsou hojně využívány. To je forma velmi prekérní práce, kdy zaměstnanec nemá v zásadě žádné jistoty, které jinak mají zaměstnanci v pracovním poměru. Zaměstnavatelé to široce používají,“ podotknul.

Myslím si, že to budou změny, které prospějí. Minimální standard ochrany tam samozřejmě musí být. Nemůžete chtít po lidech, aby dělali bez pravidel, tak jak to vyhovuje jedné straně.
Vít Samek
místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Podle Samka vyjadřuje Dlouhý za Hospodářskou komoru víceméně kolaterální názor a že zaměstnavatelé se k novele postavili čelem a v podstatě ji akceptují, protože zahrnuje řadu užitečných věcí.

Výhody, nebo nevýhody pro práci z domova?

Dlouhý připouští, že došlo k vypuštění problematických bodů, které se týkaly úpravy pracovní doby, změny pracovního poměru či noční práce, ale další v návrhu zůstaly. „Nadále nesouhlasíme například s navrženou úpravou práce z domova. Všechna nová ustanovení regulující práci z domova jsou podle našeho pohledu zbytečná a škodlivá,“ doplnila viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková. „Budeme apelovat na poslance, aby ji v této podobě odmítli,“ podotkl Dlouhý. 

Zákoník práce
Zdroj: ČT24

„Co se týče zmiňovaného upravení práce z domova, zůstaly tam některé věci, které místo toho, aby zaměstnancům přinesly nějaký užitek, tak způsobí samé komplikace, a to zejména zaměstnavatelům, kterým se pak spíše vyplatí to neposkytovat vůbec,“ zní kriticky taky od místopředsedkyně TOP 09 Markéty Adamové. 

Koncepční novela zákoníku práce by se podle Hospodářské komory naopak neměla vyhýbat tématům, jako je možnost v mezních situacích ukončit pracovní poměr bez udání důvodu, výraznější diferenciace odstupného nebo podstatné snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů při vedení personální agendy.

Problematická je však podle komory i doprovodná novela zákona o inspekci práce, která zásadně navyšuje některé správní delikty. Například by nově bylo možné udělit pokuty až do jednoho milionu korun za porušení povinnosti vydat výplatní pásku. I to je pro komoru neakceptovatelné. Novelizace se prý navíc zcela nelogicky děje bez transpozice evropského práva.

Podle komory a TOP 09 se ztěžuje život podnikatelů

„Současná vláda za své volební období neustále ztěžuje podmínky pro podnikání. Příkladem je schválené omezení prodejní doby o sedmi státních svátcích, plánované další zvýšení minimální mzdy či zrušení karenční doby,“ uvedl Dlouhý. „Pokud budeme zaměstnavatele ještě více svazovat dalšími novými pravidly, můžeme dospět spíše k tomu, že se rozhodnou z České republiky odejít nebo svoji činnost úplně ukončit,“ dodává Adamová z TOP 09.

Předseda ODS Petr Fiala by očekával úplně jiné změny zákoníku práce „a to je zjednodušení situace zaměstnavatelů“. 

Poslanec KSČM Stanislav Grospič se domnívá, že změna žádnou flexibilitu práce nepřinese, ba naopak. „Kdyby v budoucnu Českou republiku postihla nějaká krize, tak by se to velice negativně promítlo do ochrany zaměstnanců,“ uvedl.

Novela ne že snižuje administrativní zátěž zaměstnavatelů, naopak ji zvyšuje. To je nepřípustná věc. Už z toho důvodu, že je to další regulace pro zaměstnavatele.
Irena Bartoňová Pálková
viceprezidentka Hospodářské komory

Opačným směrem se podle prezidenta Hospodářské komory vydala Francie, kde současná socialistická vláda podpořila konkurenceschopnost podniků. „Francie zvětšila flexibilitu firmám například tím, že uvolnila pravidla najímání a propouštění zaměstnanců, zvýšila maximální zákonné stropy pracovní doby včetně přesčasů či zmírnila požadavky na vstupní lékařskou prohlídku. Česko se ale vydává opačnou cestou, utužování pravidel a dalších restrikcí,“ dodal.

Zákoník práce
Zdroj: ČT24

Na základě novely zákoníku práce by od roku 2018 měla začít platit pravidla výpočtu délky dovolené nově na základě týdenní pracovní doby. Další novinky v pracovněprávních vztazích by měly vejít v platnost už v dubnu příštího roku, například pravidla pro práci z domu. Novela vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli kvůli požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené či zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Nakonec v zákoníku kontroverzní návrhy nejsou.