Spor v koalici: Ministr Brabec stahuje novelu zákona o cenách podzemní vody

Tisková konference Richarda Brabce (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí stahuje ze středečního jednání vlády zákon, kterým se měla upravit cena podzemní vody. Oznámil to ministr Richard Brabec (ANO) s tím, že pokud bude tuto novelu předkládat později, nebudou tam žádné návrhy, které by mohl kdokoliv zneužít pro zvyšování ceny vody pro občany. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozhodnutí uvítal.

Richard Brabec stažením zákona z jednání vlády reagoval na připomínky sociální demokracie a odborů, kterým se nelíbilo zvyšování poplatků za podzemní vodu. Boj se suchem by podle preméra Sobotky neměl být záminkou pro plošné zvyšování cen. Už minulý týden Brabec říkal, že rozhodnutí koaličního partnera nechápe a je otevřen debatě. 

Zákon se podle Brabce projednával již od srpna loňského roku. „Po pěti měsících se podařilo vyřešit rozpory se všemi připomínkovými místy právě co se týče poplatků za podzemní vodu. Novela získala souhlas u všech potřebných a měla původně jít na jednání vlády v červenci a na žádost premiéra byla stažena a byla zařazena až na 24. srpna. A já už chápu proč,“ řekl Brabec.

Minulý týden se uskutečnily ve shodě přibližně jednoho týdne během vládních prázdnin tiskové konference sociální demokracie, svazu města obcí a sdružení vodovodů a kanalizací, Asociací krajů.

„Vše bylo korunované kampaní sociální demokracie, kdy jsem zcepeněl, kdy jsem viděl inzerát v novinách. Mirek Dušín by asi řekl, že je to nečestné a nesportovní postoj. Já budu ostřejší a řeknu, že to je pokrytecké a podrazácké,“ popsal sitauci ze svého pohledu Brabec. Sobotka v inzerátech uvádí, že ČSSD je proti zdražování vody a zve k říjnovým krajským a senátním volbám.

Brabec stahuje novelu o cenách podzemní vody (zdroj: ČT24)

Nejvíce ministru životního prostředí vadilo, že nikdo nezvedl telefon a nikdo nechtěl o zákonu dále komunikovat. „Přišla kampaň, že ministři sociální demokracie nepodpoří zákon. Proč ty zásadní výhrady neměli všichni již při vyjednávání. Když už si uvědomili, že až teď mají výhrady, proč nepřišli na projednávání ve vládě tak, aby na ně bylo možné reagovat? Kde byli ti bojovnící včetně odborářů, když se každý rok zvyšovala cena vody a to i o více, než je navrhovaný poplatek,“ uvedl Brabec. 

Stále stojím za tím, že podzemní voda jako cenná surovina stojí za naši větší ochranu, ale náš koaliční partner brutálně zneužil toto téma v rámci předvolebního boje.
Richard Brabec

Také odboráři podle ministerstva životního prostředí za několik měsíců, kdy se novela připravovala, nesdělili vážnější výhrady. Ministr Brabec také naznačil, že „někomu šlápl na kuří oko“ a že by za politickými oponenty mohly stát finanční zájmy firem. 

„Chápu, že není dobré, když na zákonu věnoval spoustu práce, a teď zákon je stažen – ale nehledal bych za tím takovéto konstrukce a neviděl bych to až tak dramaticky,“ reagoval sociálnědemokratický místopředseda sněmovního výboru pro životní prostředí Václav Zemek. „Vyskytl se určitý rozpor v koalici, některé sociální dopady mohly být zásadní.“

Sobotka je spokojený, Babiš mluví o podrazu

Předseda vlády je s krokem Richarda Brabce spokojený. „Vítám, že ministr životního prostředí stáhl svůj návrh na zdražování vody. ČSSD by ho ve vládě nepodpořila,“ uvedl Sobotka na sociálních sítích.

Andrej Babiš naopak shodně se svým ministrem mluví o podrazu. „Je to klasický podraz ze strany ČSSD. My jsme jich zažili několik - kouření, migrace,“ řekl a zdůraznil, že vláda ministrovi uložila, aby se poplatky zabýval. Zatímco provozovatelé podle něj inkasují „velké peníze“, stát z toho dostává dvě koruny, poznamenal. Uvedl také, že na kampani se podílely vodárenské firmy.

Spor o vodu (zdroj: ČT24)

Brabcova postupu se zastala také Hospodářská komora a připomněla, že novela zákona prošla řádným připomínkovým řízením. „Domníváme se, že ministerstvo životního prostředí v tomto procesu postupovalo korektně. Připomínky komory byly řádné vypořádány,“ uvedla její viceprezidentka Irena Bartoňová Pálková. Podobné stanovisko zaujal i Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Podle lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) novela obsahovala i potřebné věci, jako například možnost získání peněz pro obce v případě, že mají na svém území vodní zdroj. „MŽP mělo zvážit, zda některé věci neupravit a novelu dál nechat běžet legislativním procesem,“ řekl Jurečka s tím, že sociální demokraté mohli být korektnější. Žádné z ministerstev vedených ČSSD se podle něj v připomínkovém řízení k materiálu tímto stylem nevyjádřilo.

Trojnásobné zdražení poplatku za odběr podzemních vod

Podle návrhu MŽP se měl zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun.

Podle odborů by se ale cena zvedla více, protože se z poplatku odvádí i daň z přidané hodnoty. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula navrhl, aby se novelou zabývala nejdřív tripartita.

Podle odborářů by novelizací zákona zvýšily poplatky pro pětičlennou rodinu až o 1700 korun ročně. Brabec ale čísla uváděná odboráři odmítl.

Vodné a stočné na začátku letošního roku v průměru zdražilo o 1,5 procenta. Za krychlový metr vody tak Češi platili kolem 83 korun. Z toho 40 Kč bylo vodné, zbytek je stočné. Plán na trojnásobné zvýšení poplatků do roku 2022 Brabec představil na jaře. 

Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá Státnímu fondu životního prostředí. Brabec argumentuje i tím, že nyní za metr krychlový pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.