Kovosvit se musí zbavit závislosti na Rusku, řekl ministr Mládek

Mládek navštívil Kovosvit (zdroj: ČT24)

Firma Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí se podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka musí zbavit především závislosti na exportu do Ruska. Firma je konkurence schopná, ale pouze se vedení nepodařily některé finanční akce. To ministr řekl v pátek po jednání s majitelem firmy Kovosvit MAS Františkem Komárkem a s vedením odborů.

Jednání pro Mládka přineslo seznámení se situací. „Dostal jsem to z mnoha různých úhlů pohledu. Chtěl bych zdůraznit, že Kovosvit jako firma má konkurence schopný produkt, má schopné lidi. Je schopná exportovat, ale nepodařily se některé finanční akce, které vedly k tomu, že banky pozastavily financování. To zase vedlo k tomu, že veškeré přijmy nemá podnik k dispozici a nemohl dát výplaty v pondělí, což je nemilé překvapení,“ řekl Mládek.

Ten se také zastal majitele Komárka, o kterém řekl, že vedl firmu dobře po všech stránách vyjma jedné docela důležité věci. „To bylo jedno finanční rozhodnutí. Problém musíme vyřešit a pan Komárek řešení hledá také. Hledá řešení s bankami, hledá řešení ve vstupu případného dalšího investora do firmy tak, aby Kovosvit fungoval i do budoucna,“ popsal jednání.

Státní půjčka? Není moc reálná, řekl Mládek

Ministerstvo slíbilo i to, že firmě pomůže všemi možnými prostředky. Firma má ale svůj velký problém. „Jedním z problémů firmy je velká závislost na exportu do Ruska, takže se budeme snažit vymyslet další možnosti exportu. Jsme připraveni poskytnout podporu účasti na trzích v Indii například. To se ale bavím v dlouhodobějším duchu. Teď musíme vyřešit problém uvolnění účtů a získání peněz na výplaty,“ řekl ministr.

Podle Mládka Kovosvit nemá šanci získat státní úvěr. „Veřejná pomoc je možná pro firmy například z černouhelného hornictví, zde to ale tak  není. Tato firma může fungovat, pokud se vyřeší finanční problém naakumulovaný z minulosti. Pokud zmízi závislost na Rusku, tak bude dobře fungovat,“ popsal Mládek.

Předseda odborů Jiří Ryska byl rád za aktivitu ministra Mládka. „My nabídku ministerstva velice vítáme a jsme rádi, že si na nás pan ministr udělal čas. Teď budou kroky hlavně na panu majiteli a doufáme, že se to všechno vyřeší. Že se peněz dočkáme,“ řekl.

Společnost Kovosvit patří k největším zaměstnavatelům v Jihočeském kraji. A právě na Táborsku je současně i volební obvod ministra Mládka. Ten se na podzim bude ucházet o post senátora. Úspěch ve volbách navíc spojil se svým dalším setrváním v ministerském křesle.

Vydáno pod