Obchody dávají oblečení a jídlo na charitu, jednají kvůli tomu s ministerstvem

Některé obchodní řetězce zavádějí novinku. Vyřazené oblečení přestaly likvidovat a začaly ho dávat na charitu. V podobném stylu to provádějí už delší dobu i s jídlem. Zároveň ale řetězce přiznávají, že by darovaných věcí mohlo být víc. Problémem je pro ně pouze to, že z nich musí platit DPH. O změně proto začaly jednat s ministerstvem financí.

Jeden z velkých skladů, kde se schraňují potraviny a oblečení, je v Postřižíně. Mluvčí obchodního řetězce Tesco Václav Koukolíček popsal, jaké věci v tomto skladu jsou. „Jsou z loňské kolekce a zůstaly v obchodech. Nejsou žádným způsobem poškozené,“ řekl. 

Palety putují například na adresy Armády spásy nebo Diakonie Broumov. Hned po příjezdu se krabice vybalují a odstraňují se z nich značky a cenovky. Boty, kalhoty nebo svetry jsou pak připravené hlavně pro lidi bez domova. 

Armáda spásy se během roku stará o deset tisíc lidí. Nová pomoc jim tedy přijde velmi k duhu, což potvrzuje i národní ředitel sociálních služeb Armády spásy České republiky Jan František Krupa. „Když to přijde takhle ve větším množství, vytříděné a v nějaké požadované kvalitě čisté, tak to je velká pomoc,“ popsal. 

Pomoc by mohla být i mnohem větší. Jenže obchodní řetězce musí z darovaného oblečení platit DPH, výhodnější je tak pro ně oblečení zlikvidovat. I proto vstoupily řetězce do jednání s ministerstvem financí. „To je otevřené tento problém řešit, aby šlo buď o nulové DPH, nebo se blížilo nule,“ vysvětlil Koukolíček.

Stejný problém už v minulosti obchodní řetězce řešily při darování potravin na charitu – od loňska už DPH odvádět nemusí. Jídlo dovážejí do potravinových bank. Ty za minulý rok rozdělily potřebným zhruba 820 tun potravin.