Česká Raiffeisenbank za pololetí mírně zvýšila zisk. Její centrále naopak silně klesl

Tuzemské Raiffeisenbank v prvním pololetí stoupl čistý zisk meziročně o čtyři procenta na 1,39 miliardy korun. Zařadila se tak po bok dalších českých bank, které v tomto období zlepšily své hospodářské výsledky.

Celková aktiva banky meziročně vzrostla o 26 procent na 284 miliard korun, k nárůstu mimo jiné přispěla i akvizice retailového bankovnictví české Citibank. Banka o tom ve čtvrtek informovala v tiskové zprávě.

Celkové provozní výnosy banky vzrostly o 16,7 procenta především díky jednorázovému výnosu z prodeje činností souvisejících s akceptací platebních karet a prodeji akcií Visa Europe. Čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly o 0,9 procenta na 3,1 miliardy korun. Čisté příjmy z poplatků klesly o pět procent na 880 milionů.

Unikátní byl z pohledu výsledků především červen, kdy se nám podařilo překonat veškeré dosavadní rekordy v retailovém úvěrování. Na tomto mimořádném výsledku se podílely všechny tři nosné úvěrové produkty, tedy spotřebitelské úvěry, hypotéky i úvěry pro mikro segment.
Igor Vida
generální ředitel Raiffeisenban

Kapitálová přiměřenost banky k 30. červnu 2016 stoupla na 17,3 procenta proti 16,1 procenta ke konci prvního pololetí minulého roku.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International. Té v prvním pololetí meziročně klesl zisk o 24 procent na 210 milionů eur (5,7 miliardy Kč). V samotném 2. čtvrtletí se zisk proti prvnímu kvartálu snížil o 16 procent na 96 milionů eur, a zaostal tak za očekáváním analytiků. Ti jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 141 milionů eur.

  • ČSOB stoupl čistý zisk o 18 procent na 8,3 miliard. 
  • České spořitelně vzrostl profit o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun. 
  • Komerční banka zvýšila čistý zisk meziročně o necelé procento na 6,7 miliardy korun. 
  • UniCredit Bank vykázala růst zisku o téměř 12 procent na 3,5 miliardy korun. 
  • Čistý zisk klesl pouze Moneta Money Bank, o 3,9 procenta na 2,3 miliardy korun.
  • Zdroj: ČTK