Někteří členové Fedu by sazby zvýšili brzo, ale potřebují více dat

Hospodářské podmínky ve Spojených státech by si podle některých činitelů tamní centrální banky (Fed) mohly brzy vyžádat zvýšení úrokových sazeb, neboť krátkodobá rizika pro výhled americké ekonomiky se zmírnila. Fed to uvedl v nyní zveřejněném zápisu z červencového zasedání svého měnového výboru. Mezi jeho členy však panuje všeobecný souhlas, že k takovému kroku je zapotřebí více dat. Nejasné jsou podle části činitelů Fedu i vyhlídky inflace.

„Někteří… členové se domnívali, že hospodářské podmínky si brzy vyžádají další krok směrem k odstranění podpůrné měnové politiky,“ stojí v zápisu.

Vyhlídky americké ekonomiky a tamního trhu práce vidí měnový výbor optimisticky. Jeho členové rovněž zaznamenali stabilizaci na finančních trzích po výkyvech, které způsobilo červnové referendum o vystoupení Británie z Evropské unie. Několik členů výboru ale bylo toho názoru, že případné zpomalení tempa přijímání nových pracovníků by svědčilo v neprospěch brzkého zvýšení sazeb.

Měnový výbor má nyní deset členů s hlasovacím právem. Červencového zasedání se zúčastnilo dalších sedm představitelů Fedu z různých částí země, ti ale možnost hlasovat o měnové politice nemají. V této širší skupině centrální bankéřů jich několik vyjádřilo názor, že nízké úrokové sazby by mohly negativně ovlivňovat finanční stabilitu.

Dojde ke zvýšení ještě letos?

Fed nechal na svém posledním zasedání, které se konalo 26. a 27. července, svou základní úrokovou sazbu v pásmu 0,25 až 0,50 procenta. Uvedl však, že krátkodobá rizika pro hospodářský výhled Spojených států se zmírnila, čímž podle analytiků otevřel dveře ke zvýšení sazeb ještě v tomto roce, možná již v září.

Prezident newyorského Fedu a blízký spojenec předsedkyně Rady guvernérů Fedu Janet Yellenové William Dudley v úterý řekl, že Fed by mohl zvýšit úrokové sazby již na svém zářijovém zasedání. Investoři ale byli v poslední době stále více přesvědčeni, že k dalšímu zpřísnění měnové politiky Fed do konce roku nepřikročí.

Americké akcie v reakci na zprávu mírně prohloubily ztráty, ty se ale začaly později zmírňovat. Dolar smazal počáteční zisky a obchodoval se bez výraznějších změn.

  • Fed loni v prosinci poprvé po téměř deseti letech přikročil ke zvýšení základní úrokové sazby. Z rekordního minima 0,0 až 0,25 procenta, na kterém ji v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držel od konce roku 2008, ji posunul o čtvrt procentního bodu. 
  • Další zvyšování úroků centrální banku donutily odložit obavy ohledně vývoje světové ekonomiky, výkyvy na finančních trzích a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.
Vydáno pod