Výkupní ceny mléka klesají, producenti omezují investice a ruší kravíny

Dopady klesajících výkupních cen mléka (zdroj: ČT24)

Od začátku roku klesly výkupní ceny mléka o více než 1,20 koruny. Zatímco v lednu prodávali producenti mléka litr za 7,40 koruny, v červnu to bylo 6,16 koruny. Na tento vývoj reagují různě. Snižováním stavu dojnic, odkladem investic či žádostí o dotace.

Například v Zemědělském družstvu Novosedly přerušili stavbu moderní stáje pro dojnice před porodem za miliony korun. „Zatím jsme to pozastavili, protože cena mléka je špatná a další investice se nám zdají být nejisté,“  říká předseda družstva Vladimír Vrzáček. 

Aby ušetřili, přestěhovali také krávy do velkých stájí. Tři malé kravíny zrušili. Družstvo od začátku roku prodělalo na mléku už zhruba dva miliony korun. „V současné době je to tak dvě koruny pod výrobními náklady… , denně proděláváme 16 tisíc,“ uvedl hlavní zootechnik Jiří Tupý. 

Mléko1
Zdroj: ČT24

Stejné starosti mají i farmáři v sousedství. Majitel statku v Boru odhaduje, že za mléko ve srovnání s loňským rokem utrží o 4 miliony korun méně.

Krize nejvíc ohrožuje zemědělce v méně úrodných horských a podhorských oblastech. „Jestli to bude takhle pokračovat, tak budou muset zrušit výrobu mléka úplně,“ domnívá se člen výboru Svaz marginálních oblastí ČR Josef Vraný. 

Pomoc nabízí ministerstvo zemědělství. Farmáři by měli do konce října podat závěrečné žádosti o mimořádné dotace. Na podporu živočišné výroby stát rozdělí - nad rámec běžných dotací - ještě čtyři miliardy korun.  

Mléko2
Zdroj: ČT24

Ze zprávy Českého statistického úřadu vyplývá, že rozšíření chovů vykázaly v prvním pololetí jen tři kraje, Jihomoravský, Ústecký a Karlovarský. U zbývajících krajů zaznamenali statistici propady, které se pohybují od 1100 kusů do 5800.

Redukce zavinily meziroční snížení stavů skotu - který se chová na maso a pro mléko - v České republice o 32 400 zvířat na 1,383 milionu. Podle Ministerstva zemědělství ubývá i dojnic, nejen z dlouhodobého pohledu, ale i ve srovnání posledních dvou let.