Nová čísla potvrdila, že česká ekonomika patří mezi nejrychleji rostoucí v EU

Hrubý domácí produkt vzrostl ve druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu meziročně o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta. Klíčový význam pro příznivý vývoj české ekonomiky měla většina odvětví zpracovatelského průmyslu i služeb. Na výdajové straně k růstu HDP přispívala zejména zahraniční poptávka a stabilně rostoucí spotřeba domácností.

Statistický úřad uvedl, že růst české ekonomiky tak patřil i nadále mezi nejvyšší v Evropské unii.

V loňském roce vzrostl HDP o 4,3 procenta. V letošním prvním čtvrtletí se pak meziročně zvýšil o 3 procenta. Za jeho zpomalením stál podle analytiků především pokles investic. Další zvolnění tempa i ve druhém čtvrtletí se očekávalo.

První odhad dynamiky českého HDP za druhé čtvrtletí překvapil silným růstem, uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. České hospodářství se tak připojilo k úspěšným ekonomikám v regionu, když stejně jako Polsko a Slovensko vykázalo mezičtvrtletní růst o 0,9 procenta. Meziroční růst o 2,5 procenta brzdí podle ekonoma vysoká srovnávací základna z loňského roku. 

„Struktura dnes ještě nebyla zveřejněna, ale podle našich výpočtů zůstala utlumená investiční aktivita,“ poznamenal Zeisel. „Letos zaznamenáváme zejména snížení veřejných investic, které je důsledkem konce programového období 2007 až 2013 a pomalému náběhu nového programového období. Příliv prostředků z EU se tak výrazně propadnul. Nižší investiční aktivita také tlumí dovozy. Na druhé straně vysoká poptávka po autech v eurozóně pomáhá českým průmyslovým vývozům. Slušný příspěvek proto očekáváme také od zahraničního obchodu,“ podotkl ekonom.

Naopak tahounem růstu zůstává soukromá spotřeba. Domácnosti se nebojí utrácet. Podporuje je příznivá situace na trhu práce, když se míra nezaměstnanosti drží na rekordních hodnotách a akceleruje mzdový růst.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

„Fakticky nejde o zásadní obrat. Česká republika tak má letos velkou šanci být opět mezi nejrychleji rostoucími zeměmi celé Evropské unie,“ uvedl k datům analytik ČSOB Petr Dufek.

Jak to vidí koaliční politici

Úterní první údaje o růstu HDP jsou podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) lehkým zklamáním. 

Ale předpokládám, že je to první číslo, a že to mohlo a mělo být přes tři procenta. Ne nutně to první číslo je konečné.
Jan Mládek

Za pomalejším než očekávaným růstem je podle něj mimo jiné zablokování veřejných staveb v souvislosti se starými posudky EIA. „Ty zablokované stavby dálnic a železnic díky známým problémům s EIA jsou zřejmě jedním z důvodů,“ uvedl Mládek.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) růst potvrdil, že rozpočtová politika vlády je správná. Podle něj je pozitivní, že vývoj táhnou všechny složky ekonomiky. „Kromě tradičně silného exportu a průmyslu má velký podíl také spotřeba domácností. To signalizuje, že se občané České republiky přestali obávat budoucnosti, jejich příjmová situace je dobrá a nemají proto strach z investic a vyššího životního standardu,“ uvedl.

Český vývoz
Zdroj: ČT24

„Podle některých skeptiků měl být letošní rok pro českou ekonomiku špatný, protože nepřiteče tolik peněz z EU jako loni či předloni. Ale ukazuje se, že náš růst stojí na mnohem širších základech, než je pouhé čerpání fondů EU a je natolik stabilní, že se stále bez problémů držíme na čelních místech v rámci zemí EU,“ domnívá se premiér.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) považuje růst ekonomiky za dobrý. „Ten minulý rok byl mimořádný. Já myslím, že růst je dobrý. A hlavní problém ekonomiky je nedostatek pracovní síly, neschopnost státu pružně investovat a nárůst byrokracie,“ uvedl Babiš. Vláda podle něj růst pozitivně ovlivňuje z hlediska výběru daní, objemu investic i například turistiky, kdy je ČR považována za bezpečnou zemi.