Sousedský bazar v Hradci Králové má úspěch, město jej ale nejdřív zakázalo

Bazar v Hradci Králové má úspěch (zdroj: ČT24)

Dejme našim starým věcem nový život, s tímto sloganem otevřela v Hradci Králové skupina dobrovolníků sousedský bazar. Lidé v něm mohou odkládat nepotřebné věci, které se naopak můžou hodit někomu jinému. Stejný bazar ve městě krátce fungoval už loni, radnice ho ale tehdy zakázala.

Sousedský bazar se nachází v Hradci Králové v části Malšovice. Pod malým přístřeškem se hromadí věci všeho druhu. Denně sem chodí několik desítek lidí a mezi nimi i Lucie Vostatková. Tentokrát přinesla dětské oblečení a tělový sprej. „Byl to dárek, docela nevhodný. Ten člověk to určitě myslel dobře, ale mně osobně to nesedí, nevoní. Takže doufám, že si to tady najde někdo, komu se to bude víc líbit,“ řekla. 

S myšlenkou založit sousedský bazar přišla v Hradci Králové žijící Američanka Lindsey Elmsová, která pro svůj nápad získala i několik místních nadšenců, mezi které patří i Tomáš Jajčík. Podle něj jde ve světě o úplně normální věc. „Akorát na české poměry je to taková netradiční věc, protože spíš máme tendenci věci schraňovat, nebo je vyhazovat,“ popsal.

Zájem lidí zakladatele bazaru příjemně překvapil. Denně se tady vymění až padesát věcí. Dobrovolníci bazar denně uklízejí a hlídají, aby v okolí nevznikal nepořádek. Chtějí předejít případným stížnostem obyvatel. V loňském roce totiž bazar po několika dnech provozu museli zavřít. Proč, vysvětluje mluvčí Magistrátu města Hradec Králové Magdaléna Vlčková. „Město vloni pojalo tuto akci jako černou skládku, protože nebyla předem nahlášena, nevěděla o ní městská policie, samozřejmě ani město. Byla na veřejně přístupných pozemcích,“ řekla. 

Letos je vše v pořádku a zakladatelé bazaru slibují, že ho ještě zvelebí. Chtějí vymalovat, pořídit lepší poličky a místo víc ochránit před deštěm.

Vydáno pod