Investiční fondy v Česku neustále vznikají, zanikl pouze jeden

Přesně 322 miliard a 400 milionů korun k tomu.  To je částka, kterou podle centrální banky měli klienti ke konci června v investičních fondech. Peníze do nich ukládají stále častěji, roste tak nejen jejich objem, ale i množství fondů samotných. Momentálně jich je přes 320.

Mluvčí České národní banky Markéta Fišerová vysvětlila, jak je to právě se vznikem a zánikem těchto fondů. „Během sledovaného období vzniklo devět nových investičních fondů a zanikl pouze jeden. K tomuto trendu výrazně přispěly i legislativní změny v oblasti fondového investování na území České republiky,“ řekla.

Podle ekonomů se lidé pro tento typ investic rozhodují kvůli nízkým úrokovým sazbám u tradičních bankovních vkladů. I tak jsou ale Češi k fondům spíš zdrženliví. To potvrzuje i hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. „Řekněme, že možná tu zlatou dobu už mají za sebou. Před dvěma třemi lety rostl objem peněz ve fondech daleko rychleji. Aktuálně se dá říci, že na celkových finančních aktivech domácností se peníze ve fondech podílí 6–7 procenty,“ prozradil.

Vydáno pod