Japonská ekonomika prudce zpomalila. Brzdí ji slabý vývoz

Hospodářský růst Japonska během tří měsíců do června prudce zpomalil. Hrubý domácí produkt se v celoročním přepočtu zvýšil o 0,2 procenta po upraveném růstu o 2,0 procenta v předešlém čtvrtletí. Za nečekaně slabým výkonem třetí největší ekonomiky světa stojí především slabý vývoz a kapitálové výdaje.

Výsledek je zároveň horší než odhady ekonomů, kteří v anketě agentury Reuters předpokládali růstové tempo ve druhém kvartálu 0,7 procenta.

„Celkově to vypadá, že ekonomika stagnuje. Spotřební výdaje jsou slabé kvůli nízkému růstu mezd,“ uvedl podle agentury Reuters ekonom společnosti Mizuho Securities Norijo Mijagawa. Kapitálové výdaje podle něj drží zpátky nejistota spojená se zahraničními trhy.

Vláda chce rozhýbat hospodářství

Japonská vláda počátkem srpna schválila rozpočtová opatření v hodnotě 13,5 bilionu jenů (3,2 bilionu korun), která mají podpořit růst ekonomiky. Stimulační kroky zahrnují například investice do infrastruktury či finanční příspěvky lidem s nízkými příjmy.

Celková hodnota stimulačních opatření dosahuje 28,1 bilionu jenů (6,7 bilionu korun). Tento údaj však zahrnuje i projekty veřejně-soukromého partnerství a další položky, které nejsou přímými vládními výdaji a které by nemusely přinést hospodářskému růstu bezprostřední podporu, poznamenala agentura Reuters.

Vláda odhaduje, že stimulační opatření v krátkém období zvýší hrubý domácí produkt Japonska (HDP) asi o 1,3 procenta. Realizace celého stimulačního programu bude podle vládních představitelů trvat několik let. Vláda stimulační plán schválila několik dnů poté, co tamní centrální banka podpořila ekonomiku dalším uvolněním své měnové politiky. 

Vydáno pod