Počet pracujících seniorů se za dvacet let zdvojnásobil

Senioři velmi často pracují i v důchodu (zdroj: ČT24)

V Česku roste počet pracujících seniorů. Zatímco před dvaceti lety si vydělávalo necelých 170 tisíc lidí nad šedesát let, loni už to byl podle statistiků víc než dvojnásobek. Do čísel se promítá jednak zvyšující se věk odchodu do penze a také to, že seniorům peníze od státu nestačí nebo jen nechtějí zůstávat doma. V rámci Evropské unie je Česko, co se počtu pracujících důchodců týče, zhruba uprostřed.

Někteří důchodci  si přivydělávají již několik let. Například rozvážením reklamních letáků si mohou přijít měsíčně na šest tisíc korun. Pomáhá jim to uživit se, od státu dostávají senioři necelých devět tisíc a s tím se nedá vyžít. Myslí si to také většina české populace. Podle víc než 80 procent lidí totiž nejsou důchody přiměřené.

  • Určitě ano - 2 %
  • Spíše ano - 15 %
  • Spíše ne - 39 %
  • Určitě ne - 44 %
  • Zdroj: STEM (červen 2016)
  • Počet respondentů: 1061

Důchodci si mohou vydělávat ve skladech, v muzeích nebo také jako učitelé, v obchodech nebo působí v akademické sféře. Ke konci června pobíralo důchod víc než dva a čtvrt milionu seniorů. Oproti minulému roku si polepšili. Průměrná penze byla v prvním pololetí téměř jedenáct a půl tisíce. Nejvíc berou lidé v Praze, nejmíň naopak v Olomouckém kraji. Muži dostávají v průměru víc než ženy.

V příštím roce by měly penze znovu růst - o 200 až 300 korun. Stále více starých lidí ale odchází do důchodu s dluhy. Jen loni Česká správa sociálního zabezpečení vyplatila na exekučních srážkách věřitelům přes 2 miliardy korun. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku evidovala více než 52 tisíc starobních důchodů s exekucí. Průměrná výše srážky činila skoro dva tisíce korun. V průměru si senioři půjčují 27 tisíc korun.

Zadlužit se kvůli dětem a vnoučatům? Docela normální

Senioři si přitom půjčují hlavně na životně důležité věci, jako je třeba nájem. Někteří ale upadnou do dluhové pasti kvůli svým příbuzným - vlastním dětem nebo vnoučatům a rodinní příslušníci jim pak jen málokdy pomůžou a peníze jim obvykle nevracejí.

Průměrný dluh seniora evidovaného v Poradně při finanční tísni podle jejího ředitele Davida Šmejkala přesahuje půl milionu korun. „Zhruba dvě procenta z celkového počtu našich klientů to takto má. Takže okolo dvou set klientů ročně a odhaduji, že v celé ČR jich může být okolo čtyř až pěti tisíc,“ řekl.

Nejvíce zadlužených seniorů žije v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Nejméně ve Zlínském. Ze samotného důchodu se ale seniorům velké dluhy jen těžko splácejí. To potvrzuje i mluvčí agentury KRUK Markéta Fixová. „Oni vlastně většinou vycházejí úplně s minimem, to dají na bydlení, jídlo,“ vysvětlila. 

Se zadluženými důchodci se tak stále častěji setkávají i v domovech seniorů. Také tam si někteří příbuzní chodí pro jejich peníze. Jedním z těchto domovů je i Domov pro seniory Chodov. Ředitelka Ilona Veselá popsala, jak velké částky si příbuzní odnášejí. „Je to různé, je to od stokorun až po tisícikoruny. Oni o tom rozhodují, my do toho nemůžeme nějakým způsobem vstupovat,“ uvedla.