Rusko uvalilo na dovoz z EU příliš vysoká cla, rozhodla Světová obchodní organizace

Světová obchodní organizace (WTO) v pátek do velké míry podpořila Evropskou unii v obchodním sporu s Ruskem o systém cel. Moskva podle ní uvalila nepřiměřeně vysoká cla na dovoz některých zemědělských a zpracovatelských výrobků z EU. Jde o první verdikt WTO týkající se Ruska od chvíle, kdy se tato země stala v roce 2012 členem této organizace. Proti rozhodnutí je možné se do 60 dní odvolat. Rusko uvedlo, že většinu inkriminovaných cel již snížilo a u zbývajících tak učiní brzy.

Ve sporu o ruská cla se tento orgán vyjádřil ve prospěch EU v 11 ze 12 sporných opatření. Konstatoval přitom, že ruský celní režim na dané zboží není v souladu se závazkem Ruska nezavádět cla vyšší než ta, ke kterým se země v rámci WTO zavázala.

Evropská komise poté uvedla, že rozhodnutí WTO poukazuje na neschopnost Ruska dostát svým obchodním závazkům. Zdůraznila, že „Rusko neplní jedno z nejzákladnějších pravidel WTO, podle kterého členové nesmějí uplatňovat celní poplatky překračující úroveň, ke které se zavázali. 

Rusko uvedlo, že většinu cel, která jsou jádrem sporu, časem již snížilo. U zbylých celních poplatků, které se vztahují na papír a ledničky, tak učiní brzy.  Rusko nikdy nepopíralo, že dovozní cla na některé zboží se z technických důvodů lišila od těch, která byla stanovena v celních závazcích, uvedlo podle agentury Reuters ruské ministerstvo hospodářství.

Čekání na členství trvalo 19 let

Rusko se stalo členem WTO v srpnu 2012. O členství usilovalo zhruba 19 let a bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který do té doby stál mimo tuto organizaci.
Unijní činitelé tvrdí, že celní spor při WTO nemá žádnou souvislost s napětím mezi Moskvou a Západem kvůli ruské politice vůči Ukrajině.

Brusel kromě této věci zahájil při WTO smírčí jednání o několika dalších obchodních překážkách, které podle něj zavedlo Rusko. Patří mezi ně na příklad poplatek za recyklaci automobilů nebo zákaz dovozu vepřového. Tyto záležitosti zatím vyřešeny nebyly. 

Vydáno pod