Slovenská ekonomika zrychlila růst na 0,9 procenta

Slovenská ekonomika zrychlila ve druhém čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům na 0,9 procenta z tempa 0,8 procenta v prvním kvartále, a překonala tak odhady analytiků. Meziroční růst pak zrychlil na 3,7 procenta z úrovně 3,4 procenta v prvních třech měsících roku. Plyne to z předběžných údajů slovenského statistického úřadu.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali, že hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska poroste v mezičtvrtletním srovnání stejně jako v prvním kvartálu. U meziročního měření analytici čekali také zachování tempa, tedy růst o 3,4 procenta.

Úřad k údajům žádné podrobnosti neposkytl. Konečnou zprávu o vývoji HDP za druhé čtvrtletí vydá 6. září.

Za celý minulý rok vykázalo Slovensko růst o 3,6 procenta v porovnání s tempem 2,5 procenta v roce 2014. Dosáhlo tak nejlepšího výsledku od roku 2010.

Deflace na Slovensku se prohloubila

U východních sousedů se naopak v červenci prohloubila deflace na nové maximum. Spotřebitelské ceny klesly v meziročním srovnání o 0,9 procenta po červnovém poklesu o 0,8 procenta.

V meziměsíčním srovnání ceny zboží a služeb na Slovensku minulý měsíc klesly o 0,4 procenta, zatímco v červnu se o 0,1 procenta zvýšily. Ekonomové oslovení agenturou Reuters předpokládali, že meziroční pokles cen zůstane na 0,8 procenta a cenová hladina proti červnu klesne o 0,3 procenta.

Spotřebitelské ceny na Slovensku nepřetržitě klesají od konce roku 2014, což může prostřednictvím odkládání spotřebitelských výdajů a firemních investic podkopávat hospodářský růst a zaměstnanost. Slovenská centrální banka (NBS) v poslední prognóze výhled deflace na tento rok prohloubila, s návratem k inflaci počítá v příštím roce.

Vydáno pod