Největší evropská ekonomika sílí. Německu pomáhá spotřeba domácností

Německá ekonomika zpomalila ve druhém čtvrtletí tempo růstu proti předchozím třem měsícům pouze na 0,4 procenta z dvouletého maxima 0,7 procenta v prvním čtvrtletí. Plyne to z pátečních předběžných údajů německého statistického úřadu. Meziroční tempo růstu naopak výrazně zrychlilo a dosáhlo 3,1 procenta z předešlých 1,5 procenta. Je tak nejvyšší za posledních pět let.

Výsledek je lepší, než se čekalo. Ekonomové v anketě agentury Reuters odhadovali zpomalení čtvrtletního růstu na 0,2 procenta a stagnaci meziročního tempa na 1,5 procenta. Meziroční růst očištěný od kalendářových faktorů dosáhl 1,8 procenta. 

Růst největší evropské ekonomiky podpořilo ve druhém čtvrtletí zejména oživení vývozu, dovoz naopak klesl. Hospodářský růst nadále podporovaly silné výdaje domácností i vlády, oslabily ale firemní investice do fixního kapitálu a také investice do stavebnictví, uvedl statistický úřad.

Německé ekonomice se daří dlouhodobě lépe než zbytku eurozóny. Faktorem jsou velké exporty, které má výborné. Daří se také lépe domácí spotřebě a německé domácnosti utrácí o hodně více a to také přispívá kondici německé ekonomiky.
Martin Janíčko
ekonom, Moody's Analytics, Národohospodářská fakulta, VŠE v Praze

Solidní dynamiku růstu by si německá ekonomika měla udržet i ve třetím čtvrtletí, a to navzdory rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii, sdělila ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Takzvaný brexit letos podle odhadů banky sníží růst německé ekonomiky o 0,2 procentního bodu, takže ekonomika poroste v celém roce o 1,6 procenta místo původně očekávaných 1,8 procenta. 

Německá ekonomika, na níž je závislá i řada českých podniků, loni vzrostla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Janíčko: Německá ekonomika roste nejrychleji z eurozóny (zdroj: ČT24)

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německá centrální banka naopak začátkem června výhled ekonomického růstu Německa na letošní rok zhoršila na 1,7 procenta z dosavadní předpovědi 1,8 procenta.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, bere tuto zprávu jako příznivou. „Německo je nejvýznamnější odbytiště českého vývozu. Je tedy pozitivní, že meziročně vykazuje poměrně citelný ekonomický růst. Lze totiž čekat neochabující poptávku po českém vývozu. Příznivý je navíc nejen německý růst samotný, ale i jeho klíčové zdroje, tedy spotřeba tamních domácností a tamní vývoz,“ řekl a dále uvedl, že vyšší spotřeba německých domácností se promítne i do vyšší spotřeby do Německa dováženého zboží, včetně toho z Česka. 

Inflace v Německu stoupla v červenci na 0,4 procenta

Inflace spotřebitelských cen v Německu vzrostla v červenci na 0,4 procenta a proti předešlému měsíci stoupla na dvojnásobek. Ukázala to dnešní konečná statistická zpráva o vývoji harmonizovaného indexu spotřebitelských cen, která tak potvrdila předběžné údaje z konce července. Inflace se tak v Německu dostala nejvýše od ledna, kdy rovněž činila 0,4 procenta. Stejným tempem vzrostly spotřebitelské ceny i proti předešlému měsíci.

Podle německé metodiky výpočtu stoupla meziroční inflace rovněž na 0,4 procenta z červnových 0,3 procenta. Meziměsíčně se ceny v tomto měření zvýšily o 0,3 procenta. Růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 0,2 procenta, uvedl na konci července v rychlém odhadu evropský statistický úřad Eurostat.