Výpadek proudu zpozdil ve světě lety společnosti Delta. Ovlivnil i let z Prahy

Americkou leteckou společnost Delta Air Lines postihl rozsáhlý systémový výpadek, kvůli kterému v pondělí nabraly zpoždění její lety po celém světě a kvůli kterému rovněž pozastavila veškeré odlety. Zpoždění se dotklo i letu z Prahy. Odpoledne aerolinky ohlásily, že její letadla už budou pokračovat v odletech. Upozornily ale cestující, aby počítalise zpožděním i rušením mnoha letů, stejně jako s delším čekáním na odlet.

„Delta zaznamenala počítačový výpadek, který zasáhl lety naplánované na ráno“, uvedla letecká společnost. Letadel, která byla ve vzduchu, se ale podle ní problémy nedotkly.  Delta upřesnila, že pondělní zpoždění a rušení některých letů způsobil výpadek proudu v Atlantě, který začal po půl třetí ráno amerického východního času.

Výpadek zasáhl její počítačové systémy a aktivity po celém světě. Na webu aerolinek nebyly zobrazeny aktuální informace o letech.

„Zastavení odletů bylo zrušeno, lety se v omezeném rozsahu obnovují,“ dodaly aerolinky okolo osmé hodiny ranní amerického východního času.

Zpoždění v Londýně, Tokiu i Praze

Potíže ráno postihly tisíce cestujících této společnosti na letištích po celém světě, napsala na webu americká televizní stanice NBC. Zpoždění hlásili cestující Delty na letištích v Londýně, Tokiu či v Los Angeles. Jenom na římském letišti Fiumicino čekaly na odbavení stovky lidí, uvedla agentura ANSA.

  • Delta, která je podobně jako České aerolinie součástí skupiny SkyTeam, patří k největším leteckým dopravcům na světě. Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) je třetím největším leteckým přepravcem na světě podle počtu pasažérů.
  • Její služby využije každý rok zhruba 180 milionů lidí, stojí na firemním webu. Denně odbaví zhruba pět tisíc letů.

Zhruba tříhodinové zpoždění se podle webu Letiště Václava Havla Praha čekalo také u dopoledního letu z Kodaně do Prahy. Podle mluvčí letiště Mariky Janouškové ale tento let provozuje jiný dopravce v rámci takzvaného sdílení kódu a zpoždění s ohlášeným masivním výpadkem u Delty nesouvisí. Zpoždění podle ní naopak nastalo u letu této společnosti z Prahy do New Yorku s plánovaným odletem ve 12:40.