Firmy se nebojí investovat do novinek desítky milionů

Firmy se nebojí investovat do inovací (zdroj: ČT24)

Na rekordním přebytku státního rozpočtu se velkou měrou podílí také firmy. Daně z příjmu podniků vzrostly o sedm miliard. Ekonomika celkově roste a je již dlouho ve velmi dobré kondici. Firmy se taky nebojí investovat, a to především do vlastního růstu a inovací.

Průmyslu se aktuálně velmi dobře daří a firmy se tak nebojí investovat. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků obnovují technologie čtyři firmy z pěti. Více než polovina z nich pak na obnovu dá až deset procent svého obratu. To potvrzuje i předseda asociace Karel Havlíček. „V zásadě každá výrobní firma je dnes pod tak velkým konkurenčním tlakem, že pokud nebude měnit, inovovat, nemá šanci přežít ani pětiletku,“ řekl.

Za inovace firmy utrácejí i desítky milionů. Například za 70 milionů pořídila firma z Vlašimi novou lakovnu. Je ekologičtější a lakovat tu můžou už i nadrozměrné díly, třeba části vodních elektráren. Díky investici mají v této firmě až o dvacet procent objednávek víc. Důvody investice popsal ředitel Evžen Reitschläger. „Jednak to byl důvod rozrůstání a nějaký další rozvoj té firmy, samozřejmě kapacitní a technologické možnosti byly další z klíčových faktorů,“ řekl.

  • 81 procent alespoň příležitostně
  • Investice do inovací
    52 procent firem do 10 procent obratu

Podobně je na tom i benešovská firma na ocelové nádrže nebo tlakové lahve. Aby mohla dál růst, nakoupili nové technologie. Třeba laser, do kterého majitelé investovali deset milionů korun. Stejnou částku pak stálo i další zařízení: „Výsledky tohoto stroje jsou kroužky, z kterých se následně sestavují nádrže v další technologii, a tyto kroužky se vyrábí o průměru 1,2 metru až po průměr 4 metry,“ vysvětlil ředitel František Kulovaný.

Díky inovacím, které firma za poslední tři roky udělala, teď v Benešově očekávají, že by mohli vyrobit až o deset procent produktů víc než loni. A začít je prodávat i novým zákazníkům. Dohromady tu nakoupili asi patnáct nových technologií za víc než 45 milionů korun.

Firmy můžou na nové technologie žádat i evropské peníze z dotačního programu Podnikání a inovace. Do roku 2020 si rozdělí až 120 miliard korun.

Vydáno pod