Rekordní stávka Air France postihla i dva lety z Prahy

Rekordní stávka Air France (zdroj: ČT24)

Část letušek a stevardů francouzské letecké společnosti Air France zahájila týdenní stávku kvůli nové kolektivní smlouvě. Zrušeny byly ve středu i dva lety z Prahy do Paříže. Protest má trvat až do 2. srpna, což z něj podle francouzského listu Le Monde činí rekordní stávkovou akci co do délky trvání.

Kvůli stávce části zaměstnanců palubního personálu letecké společnosti Air France-KLM byly ve středu zrušeny dva ze šesti letů tohoto přepravce z Prahy do Paříže

Ve čtvrtek budou podle mluvčí Letiště Praha Mariky Janouškové zrušeny čtyři z šesti letů Air France mezi Prahou a Paříží. Letět by měl jen ranní spoj, který v Praze přistává v 9:05 a zpátky do Paříže odlétá v 9:55 středoevropského času. Mluvčí rovněž uvedla, že u letů Air France v následujících dnech pražské letiště zatím žádné rušení nezaznamenalo, ale očekává, že se situace bude ze dne na den měnit. Cestujícím proto mluvčí doporučila, aby pravidelně sledovali status svého letu.

Prioritu mají dlouhé vzdálenosti

Stávka se koná od 27. července do 2. srpna a Air France počítá s tím, že zachová většinu svých letů na dlouhé vzdálenosti, bude však nucena zrušit část domácích letů a letů po Evropě.

V první den stávky – ve středu – by tak mělo být zachováno více než 90 procent letů na dlouhé vzdálenosti a 90 procent domácích letů . U letů na krátké a střední vzdálenosti chtějí aerolinky zachovat více jak 80 procent letů, i když u některých letů počítají s menším počtem cestujících.

Jednání zatím nedospělo ke kompromisu

K přerušení pracovní činnosti vybídly odborové svazy SNPNC a UNSA PNC, které dohromady zastupují zhruba 45 procent ze 14 tisíc letušek a stevardů v Air France. Protestují proti nové pracovní smlouvě, která má vejít v platnost 1. listopadu letošního roku. Air France odhaduje, že do stávky se zapojí asi 37 procent palubního personálu.

Jednání odborářů s vedením nedospělo ke kompromisu. Stížnosti se podle televize France 24 týkají platových podmínek, povyšování zaměstnanců nebo dalšího snižování počtu členů posádek. Protest má trvat do 2. srpna, což z něj podle francouzského listu Le Monde činí rekordní stávkovou akci co do délky trvání. 

Největší pokutu dostaly aerolinie Air France
Zdroj: ČTK/AP/Liu yuanrui

Air France-KLM má vyšší zisk, obává se ale dopadů terorismu

Letecká společnost Air France-KLM každopádně ve druhém čtvrtletí zvýšila hrubý provozní zisk o 30 procent na 728 milionů eur (19,7 miliardy korun). Výsledek překonal odhady analytiků a pomohl k němu zejména pokles nákladů. Firma ale zároveň uvedla, že se obává dopadů teroristických útoků, jejichž terčem se stala především Francie. Potýká se nyní i s vlivem stávek ve francouzské součásti Air France.

Finanční ředitel Air France-KLM Pierre-Francois Riolacci již uvedl, že stávka by mohla podnik stát více než 40 milionů eur. Tržby společnosti pak ve druhém čtvrtletí klesly o více než pět procent na 6,22 miliardy eur (168,1 miliardy korun).

Společnost Air France-KLM se tak připojila k dalším evropským aerolinkám, které v poslední době upozornily, že riziko terorismu pro ně znamená horší vyhlídky hospodaření. Důvodů je ale víc. Největší německé aerolinky Lufthansa minulý týden zhoršily odhad celoročního zisku, zatímco britské nízkonákladové aerolinky easyJet po hlasování o vystoupení Británie z EU sdělily, že nejsou schopny poskytnout výhled hospodaření. Nízkonákladoví konkurenti Ryanair a Wizz Air sice odhady ponechaly, chtějí ale přesunout své kapacity z Británie.

Vydáno pod