Rekordní pokuta výrobcům nákladních aut. Roky se domlouvali na cenách

Evropská komise v úterý udělila rekordní pokutu přes 2,9 miliardy eur (přes 78 miliard korun) za kartelovou dohodu velkých výrobců nákladních automobilů. Informovala o tom eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Kartel výrobců nákladních aut podle Evropské komise tvořily firmy MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco a DAF. Pokuta se netýká MAN, který věc oznámil. Dalším společnostem byla částka snížena, protože při vyšetřování spolupracovaly. Firmy mají na zaplacení tři měsíce.

Udělujeme největší pokutu za jeden kartel. Je to dokonce dvojnásobek předchozí nejvyšší pokuty z roku 2012. Ale jsou pro to dobré důvody. Tento kartel se týká velkého trhu a trval velmi dlouhou dobu.
Margrethe Vestagerová

Společnosti dohromady představují přibližně 90 procent výroby středních a těžkých nákladních vozů v Evropě. Kartel, za které jsou nyní pokutovány, trval po celých čtrnáct let do roku 2011.

  • Firmy koordinovaly svoji cenovou politiku pomocí seznamu výrobních cen, které jsou základem pro stanovení finálních cen v tomto průmyslu.
  • Společně si domlouvaly načasování při zavádění nových emisních technologiií, které jim umožňovaly vyhovět rostoucím požadavkům Evropské komise na evropské emisní standardy.
  • Přenášely na zákazníky náklady spojené s těmito novými technologiemi.

Setkání zástupců firem probíhalo na úrovni vyššího managementu například při autosalónech. Různé podrobnosti byly dolaďovány i po telefonu. Po roce 2004 byl kartel organizován přes německé pobočky jednotlivých výrobců, výměna informací pak probíhala elektronicky.   

Největší pokutu - přes miliardu eur (přes 27 miliard korun) - musí zaplatit Daimler. Skoro 753 milionů eur (přes 20 miliard korun) připadlo na DAF, Volvo/Renault se týká 670 milionů eur (18 miliard korun) a Iveca 495 milionů (přes 13 miliard korun).

Komise zdůraznila, že oznámená pokuta potrhuje význam funkčního konkurečního trhu. Právě ten by měl podpořit rozvoj a šíření nákladově efektivních technologií.