Oscaroví herci v Česku: V letošním roce přijedou de Niro a Al Pacino

Natáčení filmů v Česku je velmi lákavé (zdroj: ČT24)

Česko neustále láká filmaře a je velmi častým místem natáčení zahraničních produkcí. V letošním roce se zde představí slavní oscaroví herci Robert De Niro nebo Al Pacino – oba začnou natáčet během léta. Cizí štáby tu navíc utrácejí pětkrát víc peněz než v roce 2009. Letos by měly do české ekonomiky přinést kolem pěti miliard korun.

V České republice se bude tento rok natáčet například film o legendárním tenisovém zápase z roku 1980. Ve finále Wimbledonu porazil po dramatické bitvě Björn Borg američana Johna McEnroea. Slavný londýnský kurt vznikne v srpnu na tenisovém stadionu na pražské Štvanici. Právě tady budou natáčet švédští filmaři snímek Borg vs. McEnroe. A v roli vítězného tenisty se objeví herec Shia LeBeouf, známý třeba z Transformerů.

Nejvíc, přes miliardu korun, v Česku utratí americká produkce za seriál o templářských rytířích. 970 milionu tu nechají Britové a série s herečkou Kelly Reillyovou v hlavní roli. 720 milionů pak přinese akční film s Robertem DeNirem nebo Al Pacinem. Už teď se točí v Barrandovských ateliérech.

Česko nabízí místa pro všechny

Pro německé drama z padesátých let u nás vznikla replika poválečného bytu. Režisérka Esther Gronenbornová popsala, co se jí na Česku líbí. „V Česku můžeme najít místa, která přesně odpovídají době, o které točíme,“ konstatovala.

Státní pobídky, zajímavé lokace a také schopnost řemeslníků připravit perfektní dobové kulisy. To jsou hlavní důvody, proč se do Česka zahraniční filmaři vracejí. Podle vedoucího dekorací Štěpána Červeného spočívá hlavní výhoda v tradici. „My si tady ty lidi vychováváme, ale v podstatě už není žádná škola, která by produkovala tento typ řemesla,“ postěžoval si. Věří ale, že by se to s větším množstvím práce pro filmaře mohlo zase změnit.