Turecké akcie se po neúspěšném převratu ještě propadají, lira už začala zpevňovat

Kvůli zprávám o pokusu o vojenský převrat v Turecku se ještě v pátek propadl kurz turecké liry, v pondělí už zase začal zpevňovat. Turecké akciové trhy ale ještě reagují na kritické události a v pondělí dopoledne klesly o několik procent. Nezdařený puč v Turecku si v noci z pátku na sobotu vyžádal 290 mrtvých a více než čtrnáct set zraněných.

Turecké akciové trhy dopoledne klesly o 5,2 procenta poté, co se v pátek večer část armády pokusila provést puč a svrhnout prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Naopak západoevropské akciové trhy v pondělí zamířily vzhůru. Index FTSEurofirst 300 přidával až zhruba 0,7 procenta, zisky ale později zmírnil. Trhy podpořila například dohoda o převzetí britské technologické společnosti ARM Holdings japonskou skupinou SoftBank.

O víkendu se turecké úřady snažily zklidnit situaci a tamní centrální banka slíbila chránit finanční stabilitu. Turecké ekonomice se totiž od začátku roku dařilo, v prvním čtvrtletí vzrostla nečekaně výrazně o 4,8 procenta.

I nenaplněný pokus o puč se může na ekonomické kondici podepsat. Pro Turecko je například důležitý cestovní ruch, ale co se týče českých turistů, velké cestovní kanceláře momentálně registrují storna zájezdů pouze v jednotkách.

  • OECD v páteční zprávě zveřejněné před pokusem o převrat v Turecku uvedla, že pokud má země zvýšit produktivitu a hodnotu vývozu, musí investovat do vzdělávání a výzkumu, prohloubit obchodní vztahy a posílit vládu práva.
  • Turecko z hlediska uspokojování svých energetických potřeb závisí stále více na dovozu ze zahraničí. Výrazně také spoléhá na to, že příjmy z cestovního ruchu a příliv investic na akciové a dluhopisové trhy mu pomohou financovat schodek běžného účtu, který loni činil více než 32 miliard dolarů, tedy zhruba 4,5 procenta hrubého domácího produktu země.

Turecká měna se již vzpamatovala

„Geopolitické riziko opět vystrčilo růžky,“ uvedl podle agentury Bloomberg analytik Shane Oliver ze společnosti AMP Capital Investors se sídlem v Sydney. „V Turecku to je ale přinejmenším čtvrtý pokus o puč od roku 1960 a já předpokládám, že trvalý vliv na světové trhy mít nebude,“ dodal.

Lepší situace panuje ohledně turecké měny. Ještě v pátek se lira propadla vůči dolaru o téměř pět procent, což byl největší celodenní propad od finanční krize v roce 2008. V pondělí se jí ale podařilo oživit a vůči dolaru zpevňovala o tři procenta.