Airbus získal objednávky na stovku letadel. Germanii přetáhl od Boeingu

Evropský výrobce letadel Airbus získal od německého soukromého přepravce Germania zakázku na 25 letounů A320neo v celkové katalogové hodnotě 2,7 miliardy dolarů (asi 66 miliard koun). Oznámil také předběžnou dohodu s indickou GoAir o zakázce za zhruba 7,7 miliardy dolarů na 72 letadel stejného typu.

Germania si rovněž u Airbusu vzala opci na nákup dalších 15 úsporných dvoumotorových strojů A320neo pro krátké a střední vzdálenosti. Germania má nyní flotilu složenou z letadel Airbusu i amerického Boeingu., uvedla ale, že až vyřadí z provozu starší boeingy 737-700, zůstane už jen u airbusů.

Airbus tak těmito dohodami, oznámenými na druhém dni mezinárodního aerosalonu ve Farnborough u Londýna, převzal iniciativu v tradičním souboji s americkým Boeingem. 

Neúspěch Boeingu

Boeing se podle zdrojů agentury Reuters nechtěl smířit se ztrátou Germanie a snažil se ještě před pondělním zahájením aerosalonu svého bývalého zákazníka získat zpět. První airbus přitom Germania koupila teprve v roce 2010, předtím létala hlavně s boeingy.

Analytici nyní očekávají zpomalení nákupu nových letadel, protože oba giganti v uplynulých letech zaznamenali rekordní množství objednávek.

GoAir, která je pátým největším leteckým přepravcem v Indii, si od Airbusu předběžně objednala 72 letounů A320neo. Transakce, která jí má pomoci v dalším růstu, navazuje na objednávku stejného počtu týchž letadel z roku 2011, uvedla indická firma.

O co bude v budoucnosti zájem

Americký výrobce letadel Boeing a jeho evropský konkurent Airbus v pondělí zvýšili své odhady globální poptávky po nových letadlech na příštích 20 let. Podle nové prognózy Boeingu budou aerolinky potřebovat 39 620 nových letadel v hodnotě 5,9 bilionu dolarů (144,7 bilionu korun). To je o 4,1 procenta více, než kolik firma odhadovala v loňském roce. Airbus odhaduje, že aerolinky budou potřebovat 33 070 letadel, což je o 500 letadel více, než čekal doposud, v hodnotě 5,2 bilionu dolarů. 

  • Největší má být poptávka po úzkotrupých letadlech s jednou uličkou, jako jsou Boeing 737 a Airbus A320. 
  • Nejméně se má prodat velkých širokotrupých letounů, jako jsou Boeing 747 a Airbus A380. 
  • Poptávku potáhnou hlavně nízkonákladové letecké společnosti a rozvíjející se trhy.
Vydáno pod