Americké akcie uzavřely obchodování na nových maximech

Americký akciový index S&P 500 završil pondělní obchodování v novém historickém rekordu. Stoupl o 0,34 procenta na 2137,16 bodu. Během dne překonal i průběžné rekordní maximum 2141,11 bodu.

Další významný akciový index Dow Jones třiceti předních amerických podniků stoupl o 0,44 procenta na 18 226,93 bodu a dosáhl maxima za 13 měsíců. Technologický trh Nasdaq uzavřel na 4988,64 bodu se ziskem 0,64 procenta.

Wall Street navázala na silný páteční vzestup, jímž akcie reagovaly na příznivé údaje z domácího trhu práce.

Američtí zaměstnavatelé vytvořili v červnu zhruba 287 tisíc pracovních míst, což je nejvíce za posledních osm měsíců. Trh práce tak výrazně oživil z výrazného květnového útlumu, kdy v největší ekonomice světa vzniklo pouze 11 tisíc příležitostí. Míra nezaměstnanosti meziměsíčně vzrostla ze 4,7 (téměř devítiletého minima) na červnových 4,9 procenta. Více lidí se totiž začalo ucházet o zaměstnání, což se hodnotí jako důvěra v pracovní trh.

Je tu sice brexit a globální stagnace, mezitím ale dostáváme opravdu dobré ekonomické údaje, což tlačí trh na nová maxima.
Jim Paulsen
Wells Capital Management

Britské hlasování o odchodu z Evropské unie vedlo před dvěma týdny k dočasnému výprodeji na světových akciových trzích, hlavní burzovní indexy však už vesměs tyto ztráty smazaly.

Trh se nyní zaměřuje na firemní výsledky za druhé čtvrtletí. Analytici podle údajů firmy Thomson Reuters očekávají v průměru pokles zisků firem z indexu S&P 500 o 4,8 procenta. V prvním kvartále tyto zisky klesly o pět procent.

A co na to Fed?

Páteční zpráva naznačila, že americká centrální banka (Fed) by mohla v nejbližších měsících přistoupit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Fed ale tento krok v poslední době podmiňuje vedle oživování trhu práce a růstu inflace také stabilizací finančních trhů po červnovém rozhodnutí Británie odejít z Evropské unie.

Americká ekonomika zpomalila v prvním čtvrtletí celoročně přepočtený růst na 1,1 procenta po tempu 1,4 procenta v předešlém kvartálu. Obě čtvrtletí tak byla výrazně pod loňským celoročním tempem 2,4 procenta. Ekonomové předpokládají, že ve druhém čtvrtletí hospodářský růst zrychlí na zhruba 2,5 procenta.