Za euro jen patnáct korun. I takový kurz nabízejí směnárny v Praze

Události: Za euro jen patnáct korun. I tak můžete směnit v Praze (zdroj: ČT24)

Euro za patnáct korun, dolar za dvanáct, libra za dvacet. I taková je realita některých pražských směnáren, které v centru metropole nabízejí turistům mimořádně nevýhodné kurzy. Zneužívají jejich nevědomosti a nepozornosti. Nicméně je to legální. Česká národní banka totiž u směnáren nereguluje směnný kurz ani výši poplatku.

Překvapená byla například turistka, která si peníze vyměnila naproti orloji, když chtěla navštívit věž Staroměstské radnice. „Chtěla směnit deset euro za účelem návštěvy věže a ptala se mě, jestli je normální, že ve směnárně dostala za deset euro 150 korun,“ říká pokladník věže Staroměstské radnice Damián Holeček.

Kurz podle České národní banky je zhruba 27 korun za euro. Redaktor ČT se podíval, jaké kurzy nabízejí jiné směnárny v centru. U Karlova mostu to bylo například 26,50 za euro. Za deset euro tedy zákazník dostane 265 korun, ovšem musí zaplatit poplatek 52 korun. U další směnárny v Karlově ulici byl kurz 27 korun a poplatek 54 korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Směnárna sází na nepozornost zákazníků, říká bývalý zaměstnanec

U směnárny, kterou navštívila překvapená turistka, reklamy hlásají směnu bez poplatku. Kurzy jsou ovšem o polovinu nižší než jinde - patnáct korun za euro. „Bohužel vedení společnosti má v tento moment dovolenou. Já osobně nemám právo mluvit s médii,“ vyjádřil se manažer Chequepointu.

„Základním principem, na kterém funguje tato síť směnáren, je spoléhání se na lidskou nepozornost,“ uvedl muž, který u směnárny dříve pracoval. Vzpomíná zároveň na zvlášť vyhrocenou situaci, když si ruská rodina vyměnila tisíc eur. „Ta rodina zdrceně odešla. Během jedné minuty přišly o sedm tisíc korun a měli zkaženou celou dovolenou,“ uvedl bývalý zaměstnanec.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lidé si mohou stěžovat u ČNB

Každý klient má právo podat stížnost k České národní bance. Ta uděluje licence. A taky pokuty. V loňském roce za zhruba 3 miliony korun. I letos už dostala desítky stížností.

„Co se týče výše směnného kurzu a úplaty nebo odměny za provedení kurzu, to neřeší zákon o směnárenské činnosti, ale je to plně v kompetenci těch, kteří mají povolení k provozování směnárenské činnosti,“ uvedl mluvčí ČNB Marek Zeman. ČNB doporučuje, aby si každý prostudoval desatero pro klienty, které má na svém webu. Víc prý dělat nemůže.