Kvůli nízkým cenám zemědělci likvidují své chovy, pomoci má plán ministerstva

Jednání o pomoci zemědělcům (zdroj: ČT24)

Kvůli nízkým výkupním cenám za mléko a vepřové maso farmáři začínají likvidovat své chovy. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce zachránit ty zbývající. Na koaliční radě představil osm opatření, která mají zemědělcům pomoct. Navrhuje například osvobodit farmáře od sociálního a zdravotního pojištění nebo od některých daní.

Některé chovy byly ještě před měsícem mnohem větší než nyní. Například zemědělské družstvo v Deblíně mělo před měsícem šedesát pět krav. Farmář Karel Mašek je rozprodal. „Už je vidět důsledek snižování stavu dojnic, proto tady v těchto venkovních boudách už je obsazenost asi poloviční,“ řekl.

Není jediný, kdo chov likviduje nebo o tom uvažuje. Už teď totiž zemědělci propady tržeb u mléka odhadují téměř na 7 až 9 miliard korun. U vepřového masa na 2 a 3 miliardy.

  • mléko: 7–9 miliard korun
  • vepřové maso: 2–3 miliardy korun

Ministr Jurečka připravil osm návrhů, jak zemědělce dostat z krize - navrhuje například rozšířit zelenou naftu, snížit DPH, odpustit farmářům sociální a zdravotní pojištění nebo některé daně. Ročně by takové úlevy vyšly na 10 miliard korun. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha si změny pochvaluje. „Jakákoli pomoc je pro nás důležitá, takže my určitě budeme podporovat všechny ty návrhy, které pan ministr přináší,“ řekl.

Podle opozičních poslanců jsou ale nespravedlivé. Vadí jim, že zvýhodňují jen některé zemědělce a přinesou další byrokracii. To si myslí i Petr Bendl (ODS), bývalý ministr zemědělství. „Výjimky povedou jen k tomu, že se budou zneužívat, že se začnou obcházet, že bude potřeba přijmout další úředníky, kteří to budou kontrolovat,“ popsal.