Obce v posledních 20 letech výrazně investují do své infrastruktury

Jak se měnil život v obcích (zdroj: ČT24)

Dvacet let. Za tu dobu se výrazně změní životy lidí, ale i způsob, jak fungují města a obce, do čeho investují jejich radnice a obecní úřady. Český statistický úřad představil v uplynulých dnech statistiku národních účtů právě za posledních dvacet let. ČT se zajímala o dvě vesnice z rozdílných částí republiky. Obě výrazně zlepšily místní infrastrukturu, ale taky musí řešit problémy, které před dvaceti lety neměly.

V Mořině na Berounsku se ve velkém začalo investovat před rokem 2000. Jejich rozpočet se od té doby skoro zdvojnásobil. Obcí přestaly jezdit kamiony, zavedl se plyn i vybudoval vodovod. Jednou z nejnovějších investic je čistírna odpadních vod. 

Vojtěch Štička (nez.) vede Mořinu už 14 let. Na větší investice se tady snaží získat peníze z dotací. Například silnici si ale opravili jen z obecního rozpočtu.

Co se nepovedlo, je využití objektu bývalé restaurace. Ta fungovala ještě v 90. letech, nyní stavba několik let chátrá. Starosta odhaduje, že pokud by obec ruinu koupila a poté zlikvidovala, vyšlo by ji to na víc, než kdyby něco postavila na zelené louce.

Investice do koupaliště a bydlení

V Úvalně ve Slezsku zase museli v 90. letech řešit zánik zemědělství. Ze 120 lidí, kteří tady pracovali, jich teď zůstalo už jen čtrnáct. Ostatní si museli hledat práci jinde.

Úvalno byla velmoc v pěstování zeleniny, byly tady i skleníky na zeleninu a na květiny. Dneska už to zaniklo.
Radek Šimek
starosta Úvalna (nestr.)

 „Je tu sedm bytů, primárně je to pro seniory, ale dá se využít i pro jiné účely, jsou tady třeba mladí lidé, kteří měli problémy s bydlením,“ říká starosta. 

Úvalno ve Slezsku
Zdroj: ČT24

Podle svazu měst a obcí jsou v Česku jen dvě procenta vesnic, které za poslední tři roky neinvestovaly ani korunu. Většinou se jedná o ty nejmenší – tedy do 200 obyvatel.