Aby katedry nezůstaly prázdné. Školské odbory chtějí růst platů už od září

Ani s koncem školního roku nekončí spor o učitelské platy. Odbory žádají, aby se zvýšily o osm procent už od září, nikoliv od ledna 2017, jak schválila vláda. V opačném případě hrozí stávkovou pohotovostí.

„Ve hře zůstává neklid během září,“ prohlásil předseda školských odborů František Dobšík. „Předsednictvem jsme zplnomocněni vyhlásit stávkovou pohotovost, pokud jednání nepovedou k nějakému opravdovému kompromisu.“

Časový posun růstu platů by podle odborů znamenal, že se téměř podaří splnit původní odborářský požadavek – nárůst o deset procent. „Pro školské pracovníky by to byl dobrý signál, že za nimi vláda stojí a že si jejich práce váží,“ vysvětluje místopředsedkyně odborů Markéta Seidlová.

Stávající plán Sobotkova kabinetu počítá s tím, že platy učitelů od Nového roku vzrostou o osm procent, z toho šest procent zamíří do tarifů. Polepšit si mají i nepedagogičtí pracovníci, jako jsou kuchařky nebo školníci. Těm mají platy vyrůst o pět procent (čtyři procenta pro tarif).

V návrhu státního rozpočtu na příští rok tak školství získalo o sedm miliard víc než letos. To je jednou tolik, než jaký růst očekává zdravotnictví, kde lékařská komora rovněž volá po zvyšování finančního ohodnocení. Formou vyšších plateb pojištění za důchodce, děti a nezaměstnané si polepší o víc než tři a půl miliardy.

Babiš: Učitelé si přidat zaslouží – nejvíc ze všech

Přidat učitelům už na začátku nového školního roku by podle ministra financí Andreje Babiše znamenalo odhadem další tři miliardy. Úpravě se ale nebrání. „Ze všech si učitelé zaslouží navýšení nejvíc, v tom není problém,“ prohlásil. „Problém je, že se to musí koaličně domluvit.“

Pochopení přitom nachází i u lidovců. „Učitelům bych nejradši přidal sto procent, ale vždycky se to odvíjí od možností státního rozpočtu,“ dodal předseda křesťanské demokracie Pavel Bělobrádek.

Rozpočtovou změnu by musela schválit i sněmovna, i zde ale vládnou vstřícné hlasy. „Pokud na ní vláda bude trvat, tak ji rozpočtový výbor rád projedná – a naši poslanci k ní budou mít velmi pozitivní vztah,“ prohlásil šéf komunistů Vojtěch Filip. „Pokud by se to podařilo k 1. říjnu, tak proč ne. Důležité není datum, ale to, abychom rozhodli, peníze dali a ředitelé mohli odměňovat své učitele,“ dodal předseda občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura.

Reportáž: Školské odbory žádají nárůst platů už od září (zdroj: ČT24)

Valachová chce s odbory jednat

Požadavek na růst platů už od září není úplně nový. Na začátku května navrhla Českomoravská konfederace odborových svazů vládě, aby se od září zvyšovaly všechny platy ve veřejném sektoru. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že to bude záležet na vývoji ekonomiky.

V květnu byl státní rozpočet v přebytku 22,4 miliardy korun a analytici odhadovali, že by za celý rok mohl být schodek až o polovinu nižší než schválených 70 miliard korun. Pro letošek se zaměstnancům ve veřejném sektoru přidávalo od listopadu 2015 – s výjimkou pracovníků ve zdravotnictví, jejichž výdělky jsou vázané na úhradovou vyhlášku.

Ministryně školství Kateřina Valachová chce s odbory o jejich výši ještě jednat, spíš než na platy by ale ráda získala peníze na lepší podmínky pro práci učitelů.  „Tam, kde nestačí kapacity, si učitelé velmi často stěžují nejenom na to, že přišli o kabinety, ale že už nemají ani sborovny,“ řekla.