Ekonomika v prvním čtvrtletí rostla o tři procenta, potvrdil ČSÚ

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí vzrostla meziročně o tři procenta. Proti předchozímu čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl o 0,4 procenta, potvrdil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti předchozím kvartálům jde tak o poměrně prudké zpomalení.

ČSÚ tak potvrdil předchozí odhad tempa HDP v prvních třech měsících roku, který zveřejnil v červnu. Za zpomalením oproti předchozím kvartálům podle analytiků stojí především nižší vládní investice kvůli konci minulého programového období EU fondů a také kvůli starým posudkům EIA.

„Tento problém bude ekonomiku brzdit po celý letošní rok a nic na tom zřejmě nezmění ani nedávno oznámený posun ve vyjednávání mezi vládou a Evropskou komisí ohledně několika desítek důležitých projektů. Stavět se totiž začne nejdříve na konci letošního roku – což je nejspíše stejná situace, jako kdyby stát vypracoval úplně nové posudky EIA,“ konstatuje ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Za celý letošní rok by měla ekonomika vzrůst podle něho o 2,1 %.

Současně čísla potvrdila spotřební apetit domácností. Míra úspor v prvním čtvrtletí klesla poprvé za 12 let pod deset procent. „Lidem sice rostou platy, ale ještě rychlejším tempem utrácí. Umožňují to nízké úroky, ale i celkově dobrá situace domácí ekonomiky, s výjimkou veřejných investic brzdících stavebnictví, a spotřebitelé se tak utrácet nebojí,“ dodává Dřímal.

Vydáno pod