Policie: E-shop získal podvody s DPH desítky milionů korun

Firma obchodující s elektronickým zbožím z Českých Budějovic získala podle policistů při manipulaci s DPH podvodem desítky milionů korun. Podle informací ČTK by mělo jít o e-shop levnelektro.cz, který před několika dny přerušil provoz.

Firma podle kriminalistů získávala zboží z jiných zemí Evropské unie a účelovými převody přes několik společností různě manipulovala s DPH, uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Na případu společně s policií spolupracovali i celníci a finanční úřad. „V rámci prováděných úkonů trestního řízení byla zajištěna hotovost, finanční prostředky na účtech, několik osobních vozidel a nemovitost,“ uvedl Matzner. 

Stíhaným lidem, pokud by se prokázala jejich vina, hrozí až desetileté vězení. Podle kriminalistů firma takto protizákonně postupovala minimálně od roku 2013.

Nejde o první podezření z rozsáhlé manipulace s DPH v Jihočeském kraji. Loni například policisté vyšetřovali událost, kdy jihočeská firma obchodující s elektronikou okradla stát na DPH o 32 milionů korun.

Podle policie si nárokovala daň na zboží, které fiktivně prodávala dál do zemí Evropské unie, přitom je fyzicky většinou ani neměla. Policisté a celníci tehdy zabavili při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor na území Jihočeského kraje a v Praze majetek v hodnotě sedm milionů korun. Největší položku z této části dělá hodnota automobilů.

„Manipulace s DPH není ničím výjimečným. Některé firmy se snaží různými podvody takto získat peníze, na které nemají nárok,“ uvedl Matzner.

Internetový obchod LevneELEKTRO.cz pozastavil svou činnost před týdnem, kdy na základě předběžného opatření měl obstavené účty. K tomuto kroku se firma rozhodla sama poté, co jí Finanční správa zablokovala majetek a provozní prostředky. 

Majitel chce za firmu bojovat

Majitel firmy Petr Václav pro Hospodářské noviny řekl, že za blokací stál podvod někoho z jejich 250 dodavatelů.

„Důvodem je účast společnosti v obchodním řetězci firem, kterými byla podvedena a za jejichž protiprávní jednání při (ne)odvodu DPH nese díky přenesené daňové povinnosti odpovědnost,“ uvedl a dodal, že více k případu neřekne. „Bude to právní boj a já bych nerad naši firmu nějak poškodil,“ řekl.