Útok na letiště ještě víc sníží zájem Čechů o dovolenou v Turecku

Poslední teroristický útok na istanbulském letišti zřejmě povede k dalšímu poklesu zájmu Čechů o pobyty v Turecku. Ceny zájezdů jsou však již na minimu a dál klesat nebudou, uvádějí podnikatelské subjekty v cestovním ruchu.

Vloni navštívilo Turecko 213 tisíc českých turistů. Letos jich bude podle odhadů maximálně 140 tisíc. I přesto, že úřady zatím označují tamní letoviska za bezpečná. Zemi není možné jednoduše nahradit v katalozích cestovek, protože je „náhradní“ destinací za Egypt. 

Zejména na turecké riviéře, která je od Istanbulu vzdálena stovky kilometrů, je nyní 6000 až 8000 českých turistů. 

Hoteliéři v Turecku budou muset udělat všechno proto, aby přesvědčili turisty, že ty hotely jsou zabezpečené tak, aby se nemohlo nic stát. S tím poklesem (poptávky) se ale dá zčásti počítat.
Jan Papež
místopředseda Asociace cestovních kanceláří

Podle marketingového ředitele CK Alexandria Petra Šatného dopad útoků na poptávku ukážou až nejbližší dny, částečné snížení zájmu ale podle něj lze zřejmě očekávat. „V tuto chvíli evidujeme dotazy klientů, ke stornům ale zatím nedochází,“ dodal.

Cestovní kancelář Fischer zatím negativní dopad na útok nezaznamenala, klienti své rezervace neruší. „Turecká riviéra je od Istanbulu vzdálená přes 700 kilometrů a létá se přímo do Antalye. V oblasti neplatí žádné restrikce ohledně bezpečnosti,“ uvedl mluvčí Jan Bezděk.

Ceny byly nízko už před útokem

Podle Hynka Špinara z Čedoku ceny zájezdů do Turecka byly již před posledním útokem na rekordně nízké úrovni a jejich další výrazný pokles neočekává. „Ceny zájezdů do Turecka letos meziročně poklesly v průměru o 25–30 procent,“ řekl Špinar.

Zájem o dovolené v Turecku v poslední době přitom rostl. „Kombinace výhodných cen (letos nižších až o 30–40 procent) a vysoké kvality služeb vedla k výraznému nárůstu poptávky po last minute zájezdech do Turecka v posledních dnech a týdnech,“ dodala Sedlmajerová.