Sazby hypoték se dostaly na nové minimum. Lidé si půjčili rekordních 20 miliard korun

V květnu pokračovala průměrná úroková sazba hypoték v Česku v propadu a dosáhla nového minima v podobě 1,89 procenta. Minulý měsíc navíc bylo uzavřeno skoro jedenáct tisíc nových hypotečních smluv v rekordním objemu 20,7 miliardy korun.

Z dubnové hodnoty 1,94 procenta se podle údajů Fincentrum Hypoindexu v květnu snížila průměrná úroková sazba hypoték na 1,89 procenta. Zároveň se vyhoupl počet nově sjednaných hypoték. Celkový objem i počet hypoték tak překonal měsíční rekord z loňského června, kdy lidé uzavřeli 10 794 hypoték za 19,75 miliardy korun. I když letos v květnu množství hypoték překonalo rekord jenom o několik desítek, objemově šlo o zhruba miliardu korun více.

Banky se nadále podle vedoucího analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla snaží klienty nalákat především na delší fixace. „Není se čemu divit, banky se před účinností nového zákona o spotřebitelském úvěru, který podstatně usnadní mimořádné splácení hypoték, snaží stabilizovat portfolio úvěrů. Délka fixace v tomto hraje hlavní roli, protože pro smlouvy sjednané před účinností zákona mohou nová pravidla mimořádného splácení klienti využít až po skončení fixace stávající sazby úvěru,“ uvedl. Průměrně si lidé v květnu půjčovali 1,91 milionu korun.

Fincentrum hypoindex (v %)
Zdroj: Hypoindex.cz

Platí také, že úrokové sazby si lidé fixuji na delší než pětileté období daleko více než v minulosti. „Je to logické. Není totiž jisté, zda tak výhodné sazby jako jsou dnes, budou i za tři či pět let,“ vysvětluje generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

Velká poptávka po bydlení

Levné hypotéky jsou přitom podle předsedy představenstva developerské společnosti Central Group Dušana Kunovského příčinou současného boomu nového bydlení v Praze. „Bytů se prodávají rekordní počty. Za první čtvrtletí to bylo 1600 bytů jen v Praze. Developeři ale nestíhají dávat na trh nové, a tak poptávka začíná převyšovat nabídku, což se projevuje růstem cen,“ uvedl.

To je také jedním z důvodů, proč tento měsíc oznámila Česká národní banka, že banky a stavební spořitelny od října nebudou moci poskytovat úvěry na bydlení na sto procent hodnoty zajištěné nemovitosti. „Kombinace mimořádně nízkých úrokových sazeb a snadné dostupnosti úvěrů na bydlení vytváří podmínky pro růst cen rezidenčních nemovitostí nad úrovně odpovídající vývoji fundamentálních faktorů,“ uvedla ČNB.

Podle Jana Lenera z Broker Consulting však opatření ČNB nebude mít podstatný dopad na trh. „Navíc banky i v minulosti omezovaly prakticky výši úvěrů tím, že dělaly konzervativní odhady nemovitostí, které byly o něco nižší než cena, za kterou lidé byt na hypotéku kupovali. Pokud by ČNB začala trh omezovat více, než budou banky chtít, najdou si stejně cestu, jak potřebnou výši úvěru profinancovat,“ řekl Lener.

Pozitivní dopad levných hypoték omezuje rostoucí cena bytů

Pozitivní dopad levných hypoték zároveň podle šéfa společnosti Ekospol Evžena Korce eliminuje rostoucí cena bytů v Praze i v regionech. Na vině je podle něj nejen stabilně rostoucí poptávka, ale i výpadek na straně nabídky. Úrokové sazby se tak podle Korce ještě nejméně přes léto budou držet na historických minimech, ve střednědobém horizontu lze očekávat jejich postupný růst minimálně o jeden procentní bod. „Pro klienty, kteří si vzali hypotéku takzvaně na krev, to bude znamenat citelný zásah do rodinného rozpočtu – po vypršení fixace jim totiž naráz vzroste měsíční splátka o stovky až tisíce korun,“ upozornil.

Sadil: Lidé si nyní více fixují úrok na delší období než pět let (zdroj: ČT24)

Podobně to vidí i Jan Lener z Broker Consulting. „Aktuální tržní situace, tedy kombinace extrémně nízkých sazeb a rostoucích cen nemovitostí, představuje pro většinu zadlužených domácností riziko. Růst sazeb a pokles cen nemovitostí totiž pravděpodobně přijde ve stejnou dobu. Domácnostem tak mohou v krátké době vyrůst splátky hypotéky až o tisíce korun měsíčně a některé budou nuceny nemovitosti prodat. Tím budou vytvářet další tlak na pokles cen nemovitostí a cena, za kterou nakonec nemovitost prodají, nemusí stačit na pokrytí dluhu u banky,“ konstatuje. 

A dodává, že dlouhotrvající období nízkých sazeb navíc vyvolává v lidech falešný pocit, že to tak může být navždy a mnoho z nich si vůbec nevytváří finanční rezervy. Nízké sazby hypoték zároveň umožňují koupi bytu nebo domu i lidem, kteří na hypotéku ještě před pár lety nedosáhli. „A právě tito lidé budou ve svých rozpočtech při rostoucích sazbách nejzranitelnější,“ upozorňuje Lener.

Podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy doba extrémně výhodných hypoték v Česku zdaleka ale ještě nekončí. „Naopak existuje další prostor k jejich poklesu. Poptávku po hypotékách příliš nezchladí ani opatření České národní banky,“ uvedl.