Zeman: Slabá koruna vede k lenosti a malé konkurenceschopnosti

Zeman na Festivalu exportu CZ 2016 (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman bere levnou korunu a levnou pracovní sílu jako dobré nástroje pro krátkodobé řešení, dlouhodobě ale nemají moc šance. Vedou podle něj  k lenosti, snižování inovačních impulzů a produktivity práce nebo ke špatné konkurenceschopnosti. Řekl to na Festivalu exportu CZ 2016, který začal ve středu v Praze.

Země malého nebo středního dosahu působí podle prezidenta směšně, jestliže svoji zahraniční politiku zakládá na moralistním kazatelství, zatímco ostatní země obchodují. „Proto si myslím, že pragmatický přístup založený na ekonomické diplomacii a exportu na jedné straně a podpoře zahraničních investic na druhé straně, je pro naši zemi jediným rozumným řešením,“ řekl Zeman.

Prezident řekl, že je hezké, že exportéři jásají nad devalvací koruny a z krátkodobého hlediska, je to pro ně podnět. „Z dlouhodobého hlediska, ale vede slabá koruna k lenosti a snižování inovačních impulzů, produktivity práce či konkurenceschopnosti. Vidím tady analogii s podbízením levnou pracovní silou,“ popsal Zeman.

Kurz koruny výrazně krotí Česká národní banka, která zahájila v listopadu 2013 intervence, jimiž českou měnu uměle oslabuje. Při posledních intervencích vynaložila ČNB na oslabení koruny 11 miliard korun. Záměrné oslabování koruny zásahy centrální banky by mělo podle odhadů ČNB skončit v příštím roce. 

Levná pracovní síla byla podle Zemana výhodou v devadesátých letech, nyní tomu už tak není. „Tony Blair kdysi říkal, musíme konkurovat dobře placenou a vysoce kvalifikovanou pracovní silou a já s tímto názorem souhlasím,“ citoval český prezident bývalého britského premiéra.

Zeman chce změnit přístup k lehkomyslným zahraničním obchodům

Prezident kritizoval i lehkomyslné obchody se zahraničními partnery. „Firmy nedostatečně prověřují spolupráci a poté nad nepovedeným obchodem mávnou rukou a řeknou – EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost, pozn. red) mně to zaplatí. Byl bych rád, kdyby se při uzavírání pojistných smluv ustanovilo alespoň desetiprocentní plnění v případě, že obchod nevyjde. A to ze strany toho, kdo tento obchod uzavřel. Jsou případy, kdy stojí za to podat trestní oznámení. Aby to taky neudělal někdo jiný,“ vysvětlil Zeman.

Prezident také chválil poměrně výrazné úspěchy při nejrůznějších podnikatelských misích, ať už je organizuje kdokoliv. Podle něj bylo největším úspěchem uspořádání setkání špiček českého ekonomického života na Žofíně s čínským prezidentem.

Růst exportu podle Mládka není náhodný

S tím souhlasil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Těší ho hlavně, že export je prioritou. „Není tedy náhodou, že export rostl, stejně jako hrubý domácí produkt, průmyslová výroba, a že tato země dosáhla největšího úspěchu v tom, že má nejnižší nezaměstnanost v Unii,“ řekl a dodal, že je třeba udělat vše pro to, aby to tak bylo i nadále.

Mládek by byl také rád, aby se neustále držely dobré vztahy se sousedy. A to nejen s fyzickými. „Sousedy je pro nás celá Evropská unie. Máme ambici se starat, aby se toto velké uskupení rozšiřovalo. ČR je jedna ze zemí, která aktivně podporuje dohodu mezi EU a USA o volném obchodu,“ řekl. Dohoda by podle něj měla být ambiciózní a měla by odstranit cla.