Recept od šéfa OECD: Češi prostě musí vyrábět lepší věci

Česko by mělo více zainvestovat do nových technologií a nabízet lepší a modernější výrobky s přidanou hodnotou. V rozhovoru pro pořad ČT Události, komentáře to řekl šéf OECD José Ángel Gurría. Organizace v nové zprávě varovala před zpomalujícím se tempem produktivity práce v ČR. Podle jejího šéfa je zapotřebí, aby všechny společnosti fungovaly jako školy a dokázaly navyšovat schopnosti pracovníků.

Zvyšování mezd ano, ovšem ne automaticky

Podle OECD je makroekonomická situace v Česku dobrá a stav veřejných financí je celkově uspokojivý. Organizace ale varuje před příliš rychlým růstem mezd.

„Pokud budou mzdy růst rychleji než produktivita, tak nebudete konkurenceschopní. Zároveň ale chceme, aby mzdy byly vyšší, takže je třeba, aby toho vaši pracovníci uměli víc,“ okomentoval Gurría snahy Sobotkovy vlády o pravidelné zvyšování mezd ve veřejném sektoru.

„Je správné udržovat mzdy na úrovni, kdy máme podporu, a ekonomika bude růst, ale zároveň otázka zní, jestli můžeme pouze automaticky navyšovat mzdy. Odpověď je samozřejmě ne,“ pokračoval šéf OECD.

Šéf OECD: Česko potřebuje víc specialistů (zdroj: ČT24)

Produktivitu vidí jako kombinaci investic a inovací, umu, regulace a přístup malých a středních podniků k financím. „Je třeba mít lepší technologie, sofistikovanější výrobky,“ zdůraznil šéf OECD s tím, že každá společnost má být jakousi univerzitou, která bude navyšovat schopnosti pracovníků a bude tím zvyšovat konkurenceschopnost.

Mluvíme o transformaci České republiky na zemi, která je orientovaná na produkty s přidanou hodnotou, nejen na práci, kterou umí udělat každý.
José Ángel Gurría
generální tajemník OECD
Produktivita práce v ČR
Zdroj: ČT24

Více specialistů, volá šéf OECD

Česká republika čelí novému fenoménu, jímž je nedostatek práce. „Potřebujeme vytvářet specializovanější pracovní sílu, protože tu máme najednou prakticky plnou zaměstnanost a velké společnosti mají velké problémy, aby dokázaly najít ty správné kvalifikované zaměstnance,“ poznamenal Gurría.

Ve zprávě OECD se hovoří rovněž o nutnosti důchodové reformy v ČR kvůli nutnosti udržitelnosti penzí v souvislosti se stárnutím populace. Druhý pilíř, který zavedla Nečasova pravicová vláda, Sobotkův kabinet posléze zrušil.

„Když se podíváme na příspěvky do penzijního systému, tak když člověk půjde do důchodu, bude mít relativně nízký důchod vůči poslední mzdě. To znamená, že staří lidé budou nejen staří, ale i chudí. To není problém jen Česka, je to problém všude,“ konstatoval Gurría s tím, že příspěvky do fondů je třeba navýšit, aby lidem neklesla životní úroveň.

Gurría: Češi byli v posledních 20 letech extrémně úspěšní

Gurría připomněl, že Česko je objektivně velmi úspěšné – za posledních dvacet let, kdy je stát v OECD, se země přerodila z centrálně plánované na otevřenou ekonomiku. „Standard života roste, Češi jsou asi na 75 procentech průměru zemí OECD,“ zdůraznil šéf OECD s tím, že Češi by měli být na jednu stranu pyšní na to, co dokázali, ale myslet i na to, jak se přiblížit zemím, jež mají životní standard ještě vyšší.

  • Zvýšení daňové podpory podnikových výdajů na vědu a výzkum.
  • Omezení možnosti průtahů insolvenčního řízení.
  • Urychlení vytvoření fondů a programů pro podporu malých a středních podniků.
  • Sjednocení daňového systému u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů.
  • Zlepšení nástrojů a pravidel, které povedou k většímu využívání společného zadávání zakázek veřejnými institucemi.
  • Vyhodnocování investiční potřeby ve všech odvětvích jednotným způsobem.