Dovolená v Česku bude nejspíš dražší o povinné poplatky

Dovolená v tuzemsku zřejmě podraží. Stát chce totiž skoro dvojnásobně zvýšit poplatky za ubytování. Podle novely, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, bude taxa povinná pro všechny hoteliéry i majitele penzionů a dalších zařízení. Získané peníze mají podpořit cestovní ruch.

Podle současných pravidel si obce a města samy určují, jestli budou poplatky za ubytování od provozovatelů vybírat. Ministerstvo pro místní rozvoj to chce změnit. Navrhuje, že poplatek až dvacet sedm korun na osobu a noc bude povinný. V praxi to znamená, že čtyřčlenná rodina by mohla za týdenní dovolenou v tuzemsku zaplatit až bezmála 800 korun navíc.

Poplatky nejvíc trápí malé ubytovatele. „Návštěvnost je čím dál menší a teď kdyby se podražilo, tak by to bylo úplně v háji,“ řekl Antonín Kolda, který s rodinou už tři roky provozuje penzion Lesanka v Stříbrné u Kraslic.

Malým obcím se navíc výběr poplatků nemusí vůbec vyplatit. „Pokud je v té obci nebo městě jediné ubytovací zařízení a navíc ještě nějaké malé, tak může pro tu obec být ještě dražší spravovat ten poplatek a vybírat ho, než kolik bude mít ten poplatek přínos,“ vysvětlil ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek.

Události: Dovolená v tuzemsku zřejmě podraží (zdroj: ČT24)

Ve velkých městech je situace trochu jiná, třeba hotely v centru Prahy případné zvýšení poplatků příliš neřeší. Poplatek jedenadvacet korun za osobu a noc je už v ceně ubytování. Co majitele ale opravdu zajímá je, jestli peníze budou zpět vynaloženy na podporu cestovního ruchu. „Očekávali bychom, že se bude dělat něco pro propagaci cestovního ruchu v České republice,“ uvedl provozní ředitel hotelu U Zlaté studně Michal Motyčka.

To ale ministerstvo hoteliérům zaručit nemůže. Města a obce si samy musejí rozhodnout, jak s vybranými penězi za poplatky naloží a kam je investují. „My bychom rádi obce motivovali k výběru místních poplatků. Například pokud obce doloží, že vybraly místní poplatky v nějakém objemu, tak stát by jim jednou tolik přidal,“ popsala náměstkyně pro řízení regionálního rozvoje Klára Dostálová. Novela se teprve připravuje a platit by měla příští rok.