Česká ekonomika zpomaluje, stojí za tím pokles investic ve veřejném sektoru

Jak vypadala česká ekonomika v prvním čtvrtletí? (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o tři procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,4 procenta. První odhad byl o desetinu procenta vyšší. Zpřesněná čísla zveřejnil Český statistický úřad. Podle jeho prvního rychlého odhadu z května hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí meziročně posílil o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,5 procenta. Podle analytiků za zpomalením stojí úbytek investic.

Meziroční růst ekonomiky tak zpomalil ze čtyř procent v posledním loňském čtvrtletí na tři, i když mezičtvrtletní zvýšení zůstalo beze změny. Po zveřejnění květnového odhadu však analytici uvedli, že údaje by mohly vést k většímu než dosud odhadovanému růstu ekonomiky za celý rok, a to kolem 2,5 procenta.

HDP v prvním čtvrtletí tak představuje pozitivní riziko pro naší prognózu, která vidí celkový hospodářský růst v letošním roce ve výši 2,1 %.
Viktor Zeisel
ekonom investičního bankovnictví Komerční banky

Za zpomalením podle analytiků stojí výrazný úbytek investic. Ty ale budou chybět celý rok, upozorňují ekonomové. Úbytek investic je zřejmý i na nabídkové straně. Propadá se zejména stavebnictví. „Stojí za tím konec spolufinancování projektů z fondů programového období 2007 až 2013. Nové programové období nabíhá pomalu a bude ještě trvat, než čerpání plně naběhne. Navíc vláda má problém s financováním infrastrukturních staveb, protože EU se nechce podílet na projektech, které nemají nový posudek o dopadu na životní prostředí. To se týká staveb za přibližně 130 miliard korun. Nepředpokládáme, že by se tento výpadek vládě podařilo plně nahradit,“ dodává Zeisel.

Celkově sice česká ekonomika tak letos podle analytika ČSOB Petra Dufka zpomaluje, avšak nejde o útlum, ale pouze o návrat k udržitelnějším hodnotám růstu po odeznění silné investiční vlny. „Růst hospodářství stojí na solidních základech, a navíc je patrný téměř ve všech odvětvích ekonomiky. Předpokládáme, že ve zbytku roku ekonomika zpomalí na zhruba 2,5 procenta,“ uvedl.

Tahounem zůstává domácí spotřeba. Za rychlejší dynamikou ekonomiky stojí i tvorba zásob. „V tomto případě se však s velkou pravděpodobností jedná o jednorázový výkyv, který ekonomiku v dalších čtvrtletích podporovat nebude. Pro nás je velmi překvapivý záporný příspěvek zahraničního obchodu, když měsíční údaje zatím ukazují na rekordní přebytky,“ upozorňuje Zeisel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Z pohledu zdrojů se na vzestupu nejvýrazněji podílel zpracovatelský průmysl. Růst však pokračoval i ve většině odvětví služeb, například skupina obchod, doprava a ubytování meziročně zrychlila o 3,8 procenta, což je nejvyšší dynamika za posledních pět let. Otázkou ale podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče je, zda si zpracovatelský průmysl udrží silnou růstovou dynamiku i ve zbytku letošního roku. Průzkumy sentimentu a vývoj objednávek totiž naznačují, že tempo může spíše zpomalit.

„Pro tuzemský průmysl by bylo žádoucí, aby se oživila aktivita růstu průmyslové činnosti a mezinárodního obchodu na globální úrovni. Průzkumy sentimentu z velkých ekonomik, ať již jde o eurozónu, USA, Čínu či Japonsko, však naznačují, že pozitivní obrat směrem ke zrychlení růstu průmyslové aktivity na úrovni globální ekonomiky se zatím stále nekoná,“ konstatuje Jáč. OECD již tento týden zhoršila výhled světové ekonomiky. A zhoršil se i výhled pro německou ekonomiku.

Podle nejnovějšího odhadu německé centrální banky má hrubý domácí produkt země stoupnout v letošním roce o 1,7 procenta, přitom doposud Bundesbanka čekala zvýšení o 1,8 procenta. Výhled na příští rok pak banka dokonce snížila o 0,3 procentního bodu na 1,4 procenta. Své rozhodnutí zdůvodnila slabším vývozem. V roce 2018 se má pak tempo oživit na 1,6 procenta. Poptávka spotřebitelů a napjatý trh práce však mají i nadále udržet vzestupný trend domácí ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Události ČT: Automobilový průmysl táhne českou ekonomiku, ta se díky němu drží v kondici (zdroj: ČT24)

I podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera tak lze očekávat, že vzhledem k vysoké srovnávací základně z minulého roku odeznění čerpání EU fondů a mírně slabší zahraniční poptávce, bude růst české ekonomiky letos pokračovat v slabším tempu. „Meziroční dynamika nad 3 procenta se již letos nezopakuje. Za celý rok by měla ekonomika růst kolem 2,3 procenta,“ říká.

Zaměstnanost hlásí dobrá čísla. Zatím

Růst ekonomiky přináší růst zaměstnanosti. Meziročně vyskočila o 1,9 procenta. To se ale má podle analytiků brzo změnit. „Ekonomika narazila na své možnosti. Rok 2016 bude pro trh práce úžasný a zároveň zlomový. V roce 2017 – tedy v roce hlavních voleb – začne nezaměstnanost růst,“ říká hlavní ekonom NextFinance Vladimír Pikora.

A dodává, že  náraz evropské ekonomiky očekává koncem roku. „Náš model říká, že v příštím roce přijde recese. Zatímco letos porosteme ještě o 1,7 až 1,8 procenta, v příštím roce poklesneme o 0,5 procenta,“ míní.