Státní rozpočet má rekordní přebytek, příjmy stouply o 50 miliard

Marek Dřímal k rozpočtu a přebytku (zdroj: ČT24)

Státní pokladnu se daří plnit. Přebytek hospodaření byl nyní v květnu 22,4 miliardy korun, naopak loni státní pokladna ve stejném období vykázala schodek 22,1 miliardy korun. Oznámil to ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jde o nejlepší květnový výsledek státního rozpočtu od roku 1993. Analytici očekávají, že celkový schodek by mohl být nižší až o polovinu, než vláda plánovala.

Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly do konce května 532,8 miliardy korun, výdaje 510,5 miliardy. Příjmy vzrostly o padesát miliard korun, to znamená meziročně o 10,4 procenta. Významný je především vzestup celostátních daňových příjmů o 10,3 procenta dokumentující efektivnější výběr daní i pokračující ekonomický růst. Ten se odráží i v růstu mezd zaměstnanců v podnikatelské sféře. 

Výdaje rozpočtu byly o 5,5 miliardy korun vyšší než ve stejném období minulého roku. Meziroční růst způsobily vyšší výdaje na důchody, které se zvýšily o 8,6 miliardy korun. Jde o nárůst o 5,6 procenta. 

Výdaje na sociální dávky
Zdroj: Ministerstvo financí

Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů stát každoročně vynakládá na sociální dávky. Do konce května bylo vyplaceno na sociálních dávkách 211,2 miliardy korun. To je o 9,6 miliardy korun více než na konci loňského května.

Analytici jsou optimističtí, čekají snížení schodku až o polovinu

Podle analytiků údaje naznačují, že za celý rok by mohl být schodek nízký. Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda popsal, že ve druhé polovině roku se veřejné finance ocitnou ve schodku. „Schodek za celý rok by však měl být výrazně nižší, až o polovinu, než rozpočtovaných 70 miliard korun,“ řekl.

Dodal, že minimálně u některých druhů daní jsou konečně patrné první známky zlepšení samotného výběru. „Zda se však jedná skutečně o robustní, trvalejší trend, to potvrdí až následující měsíce, a dokonce roky,“ uvedl.

Vývoj státního rozpočtu v květnu 2016
Zdroj: ČT24

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč vidí pozitiva především v příjmové stránce rozpočtu. „Rostou daňové příjmy a příjmy z pojistného na sociální zabezpečení, na prvním místě je ale dobré zmínit příjmy z rozpočtu Evropské unie, jež za prvních pět měsíců letošního roku meziročně vzrostly o 21,6 miliardy korun, přičemž silný příliv prostředků z evropských fondů byl zaznamenán i v samotném květnu. Za tento jediný měsíc činil příliv 26,1 miliardy korun,“ popsal Jáč.

Veřejné finance vykázaly v květnu kladné saldo rozpočtu již pátý měsíc v řadě. Tak dobrý výsledek v prvních pěti měsících roku české veřejné finance nepamatují minimálně od roku 2005.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Rostoucí ekonomika může podle Marka Dřímala, analytika Komerční banky, zapříčinit ještě další zlepšování. „V červnu může přebytek rozpočtu ještě stoupnout. Měl by totiž nastat nárůst výběru daně z příjmu právnických osob, ke kterému tradičně dochází na přelomu pololetí,“ vysvětlil a dodal, že deficit očekává v druhé půlce roku. Vyčerpá se totiž efekt přílivu peněz z EU.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že momentální dobrá rozpočtová situace může vyvolat tlaky na snížení rozpočtové disciplíny a utrácení nad rámec rozpočtovaných výdajů. „Takové tlaky jsou ale nežádoucí nejen z toho důvodu, že je konec roku stále ještě daleko,“ řekl.