Hospodářská komora: Místo papírování zaveďme pro podnikatele jedinou daň

Hospodářská komora ČR (HK) navrhla paušální daň nahrazující daň z příjmů fyzických osob a odvody podnikatelů na zdravotní a sociální pojištění. Paušální daň by zjednodušila život podnikatelům, řekl ve čtvrtek na sněmu komory v Olomouci její prezident Vladimír Dlouhý. Vláda ale podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v tomto volebním období už žádné změny v daňovém systému nechystá.

Paušální daň by podle Dlouhého výrazně snížila administrativní zátěž drobných podnikatelů. Živnostníkovi by stačilo jednou ročně poslat finančnímu úřadu zákonem danou pevnou částku. Dlouhý upozornil, že parametry paušální daně by respektovaly současnou úroveň odvodového zatížení drobných podnikatelů, zjednodušily by však systém placení, komunikace a kontroly ze strany státu. 

Podnikatelé by tak (díky paušální dani) místo vyplňování tří různých formulářů, komunikace s různými institucemi a postupného odesílání peněz na různé účty řešili pouze jednu platbu finančnímu úřadu. Ten by pak částku přerozdělil mezi další instituce, tedy správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.
Vladimír Dlouhý
prezident Hospodářské komory ČR

Dlouhý uvedl, že komora chce zahájit diskusi nad tímto tématem, oslovit všechny relevantní politické strany a další experty pro vytvoření přijatelného konkrétního modelu, který by tuto myšlenku naplnil. „Věříme, že myšlenka nalezne odezvu mezi politiky, tak aby se stala jedním z východisek programů politických stran pro příští volební období,“ řekl.

Později doplnil, že komora zatím nemá analýzu dopadu paušální daně na příjmy státního rozpočtu. Míní ale, že díky výraznému zjednodušení by paušální daň odváděli i podnikatelé, kteří se nyní snaží daňovou povinnost minimalizovat či obcházet.

„Mohlo by se také stát, že by to (zavedení paušální daně) mělo spíš pozitivnější než negativní efekt dopadu do státního rozpočtu, a to i tehdy, kdyby třeba ten paušál nemusel být nastaven příliš vysoko,“ řekl prezident komory. Ta zároveň připravuje vlastní elektronický systém nazvaný PES, který bude podnikatele za mírný poplatek včas informovat o jejich povinnostech a nabízet jim potřebné formuláře.

Paušály by podle ředitele odboru legislativy, práva a analýz HK Ladislava Minčiče představovaly pro podnikatele zajímavou konečnou daň. „Jedna paušální daň by měla snížit administrativu živnostníků a navíc by neměla negativně ovlivnit veřejné finance,“ podotkl Minčič.

Sněm hospodářské komory ČR (zdroj: ČT24)

Dlouhý: Vláda komplikuje podnikatelům život

Dlouhý na sněmu také kritizoval vládu, která podle něj zvyšuje byrokratickou zátěž a komplikuje podnikatelské prostředí. Jako příklad uvedl stále složitou a nepřehlednou legislativu či kontrolní hlášení DPH, s jehož vyplňováním podnikatelé strávili spoustu času.

Sobotka (ČSSD) řekl, že vláda se snaží omezovat nekalé praktiky deformující podnikatelské prostředí. Zmínil například novelu insolvenčního zákona, do které byly zapracovány podněty podnikatelů, zákon o významné tržní síle upravující vztahy mezi obchodníky a dodavateli či novelu zákona o veřejných zakázkách. Sobotka souhlasí s tím, že je třeba snižovat administrativní zátěž podnikatelů. Připomněl, že na ministerstvu průmyslu a obchodu je pracovní skupina, která každý rok předkládá nové návrhy.