Platit sociální pojištění podle počtu dětí? Návrh Marksové dělí koalici

Události: Bude se sociální pojištění platit podle počtu dětí? (zdroj: ČT24)

Koaliční vládu čeká další spor, tentokrát se bude hrát zhruba o čtyři miliardy korun, o které by se propadly příjmy státního rozpočtu. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) totiž dokončila návrh novely o pojistném na sociální zabezpečení – rodiče se dvěma a více dětmi by platili menší odvody, bezdětní naopak větší. Lidovci návrh také podporují. Jenže proti největší změně v přímých odvodech od zavedení rovné daně v roce 2008 je strážce státní poklady a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Ministryně Marksová svůj návrh odůvodňuje tím, že bezdětní mají k dispozici mnohem více peněz než ti, kteří mají děti. Navíc právě děti jsou budoucími plátci důchodů pro všechny. Její ministerstvo pak v návrhu uvedlo, že změna má posílit „princip zásluhovosti rodičů“.

Změny podporuje rovněž důchodová komise. Podle ní by řešila „narovnání transferů mezi rodinou a společností“.

  • Rodina se dvěma dětmi, kde pracují oba rodiče a mají průměrný plat, by ušetřila osm stovek měsíčně. Rodiny s více dětmi by si polepšily ještě víc.

Plán ministerstva práce na nižší odvody pro rodiny s více dětmi má i podporu koaličních lidovců. „Když vezmeme rodinu, která má dvě děti, tak jejich průměrný příjem na hlavu je nižší, než je průměrný důchod v České republice,“ říká první místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Babiš je naopak tvrdě proti novému návrhu, přijde mu diskriminační a považuje ho za plán na zvýšení daní pro statisíce lidí. Navíc se mu nelíbí ani to, že by rozpočet přišel podle odhadů o zhruba 4,2 miliardy korun. 

My s tím zásadně nesouhlasíme. Je to nekoncepční, nesystémové, nespravedlivé. Nevidím důvod, proč bychom měli hendikepovat lidi, kteří nemají děti.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

Nižší odvody by podle návrhu platili jen rodiče nezaopatřených dětí, kterým je méně než 26 let. Poté by jim odvody zase vzrostly na dnešní úroveň. 

Odvody
Zdroj: ČT24

Bez souhlasu ANO však vláda svůj návrh neprosadí, protože ho nepodporuje ani většina opozice.

„Pokud sebereme na odvodech, tak by to mělo být spočítáno, že ušetříme na dávkách,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má v tomto bodu podobný názor jako jeho úhlavní soupeř Babiš. „Jsem zásadně proti tomu, protože to je absolutní diskriminace a porušení rovných podmínek pro všechny,“ říká Kalousek. Proti jsou také odbory, které už dříve návrh kritizovaly a označily ho za „trest pro ty, kteří děti mít nemohou“.

Sobotkova vláda má jednat o návrhu Marksové v červnu.

  • Po novele by se příjmy do systému sociálního zabezpečení ročně snížily o 4,2 miliardy. Už teď jsou léta nižší než výdaje. Letos v prvním čtvrtletí se vyplatilo o 6,5 miliardy víc, než se vybralo, rozdíl za loňský rok činil 30,2 miliardy. 
  • Na důchody se letos v prvním čtvrtletí vybralo 89,3 miliardy, vyplatilo se 96,1 miliardy. Penzijní systém je v minusu dlouhodobě.
  • Zdroj: ČTK