Pracovní místa mizí z USA do zahraničí. Tisíce lidí tak stávkují

Události ČT: Stávka v USA kvůli přesunu pracovních míst do zahraničí (zdroj: ČT24)

Už pět týdnů ve Spojených státech stávkuje skoro čtyřicet tisíc zaměstnanců americké telekomunikační firmy Verizon. Odmítají přesun pracovních míst do ciziny i omezení různých sociálních dávek. Několik stovek lidí teď protestovalo i před Bílým domem.

Místo v práci jsou zaměstnanci na ulici s transparenty. Pracovníci Verizonu už pátým týdnem protestují proti pracovní politice svého zaměstnavatele. Moderní Spojené státy zažívají takhle velké stávky výjimečně. Podle účastníků stávky Američané chudnou kvůli levné práci v zahraničí. „Když místa hledáte mimo Ameriku, berete je Američanům,“ říká jedna ze stávkujících zaměstnankyň firmy Verizon.

Ztrácí se tím střední třída. A když se ztrácí, tak máte jedno procento bohatých, pak dole lidi sužované chudobou a nic mezi tím.
Norman Lyons III.
zaměstnanec firmy Verizon

Nelíbí se jim ani omezení různých benefitů. Verizon však trvá na tom, že je musí omezit, jinak nebude konkurenceschopný. Vláda protesty z ulic slyší, mezi odbory a vedením začala fungovat jako prostředník.

Proti odlivu pracovních míst se staví i prezidentští kandidáti

Z přesunu pracovních míst do zahraničí se stalo také velké téma současné prezidentské kampaně. Oba demokratičtí rivalové Hillary Clintonová a Bernie Sanders stávku ve Verizonu podpořili. „Pokud jakákoliv firma přesune místa z této země a pokud kdy dostala pětník z daní od federální, státní nebo místní vlády, tak budeme požadovat, aby to všechno vrátila,“ prohlásila Clintonová.

„Vrátíme do této země pracovní místa, protože je vzaly jiné země,“ tvrdí zase adept na republikánskou nominaci Donald Trump. Voliči z průmyslového srdce Ameriky, které časem upadlo, by Trumpovi mohli v blížících se podzimních volbách pomoct.

  • Americká ekonomika vytvořila v dubnu zhruba 160 tisíc nových pracovních míst, což bylo podstatně méně, než se čekalo, a nejméně za sedm měsíců. Míra nezaměstnanosti zůstala na pěti procentech, kam stoupla v březnu z únorového osmiletého minima 4,9 procenta.

O odborech nicméně miliardář zatím nemluví s velkým respektem. Odbory přitom kdysi ve Spojených státech pomohly ke vzniku střední třídy a teď se staví do role jejího zachránce.

Vydáno pod