Ukrajina se dohodla s MMF na reformách. Když je splní, dostane 17,5 miliardy dolarů

Mezinárodní měnový fond (MMF) se dohodl s Ukrajinou na podobě reforem, jejichž zavedení je nutné k uvolnění dalších peněz z dohodnuté úvěrové pomoci. Záchranný program je rozdělen do čtyř let a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolarů (přes 420 miliard korun).

Dohodnuté reformy mají přesvědčit vedení MMF, aby v červenci schválilo vyplacení dlouho odkládané třetí části úvěrové pomoci za 1,7 miliardy dolarů (téměř 41 miliard Kč). Delegace MMF minulý týden navštívila Kyjev, aby reformní úsilí Ukrajiny posoudila.

Ukrajina během uplynulého roku dosáhla za obtížných okolností značného pokroku při obnovování ekonomické stability. Nyní je klíčové rozhodné zavádění strukturálních a institucionálních reforem.
Ron van Rood
vedoucí delegace Mezinárodního měnového fondu na Ukrajině

Ukrajina podle Rooda musí také posílit respektování zákonů a zreformovat neefektivní státní podniky.

MMF vyplacení třetí části pomoci od loňského října odkládal kvůli politické nestabilitě na Ukrajině. V dubnu vznikla nová ukrajinská vláda, které Spojené státy a další západní země vyjádřily opatrnou podporu.

Varování zabralo?

V únoru Mezinárodní měnový fond naznačil, že další splátku ze slíbeného balíku 40 miliard dolarů (965 miliard korun) Ukrajině poskytne až ve chvíli, kdy bude jasné, že vláda bude pokračovat ve slíbených reformách.

Na další část finanční pomoci od MMF čeká Ukrajina už od října minulého roku. Vyplacení třetí splátky ve výši 1,7 miliardy dolarů bylo totiž podmíněno tím, že vláda učiní ekonomiku konkurenceschopnější a omezí korupci. Nejistý postup bývalé vlády premiéra Arsenije Jaceňuka v zavádění reforem doplněný politickými hádkami ale toto vyplacení v podstatě zastavil.

Vydáno pod