ČEZ možná převezme teplárenské aktivity v Polsku od EDF

Česká společnost ČEZ uvažuje o nabídce na převzetí polských teplárenských aktivit francouzského energetického giganta EDF. Na ekonomickém kongresu v polských Katovicích to řekl člen představenstva ČEZu Ivo Hlaváč.

Électricité de France zahájila prodej svých polských aktivit. Jejich hodnota se odhaduje až na dvě miliardy zlotých (zhruba 12 miliard korun). EDF má v Polsku pět tepláren, které mají na tamním trhu podíl 15 procent. V jihopolském Rybniku vlastní rovněž elektrárnu o výkonu 1,7 gigawattu, která se na dodávkách elektrické energie v Polsku podílí sedmi procenty.

Hlaváč upozornil, že o elektrárnu v Rybniku se ČEZ nezajímá. S prodejem elektrárny může mít EDF podle dřívějších informací agentury Reuters problémy, protože většina produkce elektřiny v Polsku je ztrátová. Místní producenti si stěžují na nedostatečnou státní podporu a volají po tom, aby dostávali zaplaceno nejen za dodávky, ale i za udržování rezervních kapacit.

Polsko by nebylo první zemí v Evropě, kde ČEZ kromě mateřského Česka funguje. V zahraničí má ale firma problémy. Bulharský antimonopolní úřad obvinil jeden z distribučních podniků ČEZu z dalšího zneužívání dominantního postavení na trhu dodávek elektrické energie. Společnost poté musela zaplatit pokutu 17,5 milionu korun.