Evropa se neubránila deflaci. Nejvíc ceny klesly v Rumunsku či na Kypru

Po březnové nulové inflaci se Evropa vrátila zpět k deflaci. Spotřebitelské ceny v eurozóně i v celé Evropské unii se v dubnu meziročně snížily o 0,2 procenta. Ve středu to oznámil evropský statistický úřad Eurostat; potvrdil rychlý odhad z předchozího měsíce. Nulová byla inflace v obou regionech i loni v dubnu.

Pokles cen nejvíce ovlivnily ceny pohonných hmot, topného oleje a plynu. Naopak deflaci zbrzdil růst cen v restauracích a kavárnách a také nájmů. Ceny energií v eurozóně poklesly oproti loňskému roku o 8,7 procenta. Bez zahrnutí vlivu cen energií inflace v eurozóně činila 0,7 procenta.

Informace o deflaci přišla od 17 členských zemí EU. Nejvíce klesly ceny v Rumunsku, Bulharsku a na Kypru, a to o více než dvě procenta. Naopak v Belgii ceny stouply o 1,5 procenta a ve Švédsku o jedno procento.

Eurozóna spadla do deflace už podruhé od loňského září. Evropská centrální banka (ECB) se v březnu rozhodla podpořit růst cen i ekonomiky v eurozóně snížením všech úrokových sazeb, posílením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru. Šéf ECB Mario Draghi očekává růst cen až ve druhé polovině letošního roku.

V Česku spotřebitelské ceny v dubnu stouply o 0,6 procenta, zrychlily tak růst z 0,3 procenta v březnu. Zrychlení inflace pomohlo zdražení alkoholických nápojů, tabáku a dovolených. Ve srovnání s březnem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,6 procenta.