Obce chtějí více peněz z DPH. Slibují nová hřiště či opravy chodníků

Daří-li se ekonomice, rostou příjmy z daní. A právě o těch se bude znovu ve středu ve vládě jednat. Liberecký kraj totiž navrhuje zákon, který by obcím přidal peníze na úkor státu. Lidovci jsou pro, sociální demokrati proti a ministr financí váhá. Pokud by ale návrh prošel, obce by peníze rády investovaly do škol, hřišť nebo třeba nových chodníků.

Na opravu kilometr dlouhého chodníku v Králově Dvoře u Berouna by bylo potřeba milion korun. A zhruba tuto částku navíc by získalo město do rozpočtu, kdyby prošel návrh na štědřejší rozdělení daní pro obce. „Projekt vyjde zhruba na tři a půl milionu a spoluúčast města by byla zhruba jeden milion. A tady na tom chodníku to bude samozřejmě razantně vidět,“ konstatuje starosta města Králův Dvůr Petr Vychodil (ODS).

Peníze navíc by se Královu Dvoru hodily i na rozšíření základní školy o dalších devět tříd. Nový školní pavilon by přišel na 110 milionů korun. Padesát milionů zaplatí město, zbytek pokryjí dotace.

Miliony potřebují i zastupitelé v sedmitisícové jihočeské Kaplici. A to nejen na opravy silnic a chodníků. Má zde vyrůst také nové dětské hřiště. Město do něj chce investovat zhruba tři čtvrtě milionu. Což je přesně částka, o kterou by si Kaplice polepšila v případě prosazení nového rozpočtového určení daní.

Obce chtějí více peněz z DPH. Vláda zváží, zda jim vyhoví (zdroj: ČT24)

Zákon, který by od roku 2018 zvýšil výtěžek z DPH pro obce z platných 21,4 na 23,6 procenta, posoudí ve středu vláda. Návrh Libereckého kraje má přinést městům a obcím z DPH o téměř osm a půl miliardy ročně navíc.

Peníze by mohly být použity na investice, na opravy silnic, na věci, které jsou potřeba na celém území a hlavně by se to rozhodování dalo tam, kam patří, to znamená do zastupitelstev.
Martin Půta
hejtman Libereckého kraje (STAN)

S návrhem, tak jak je podán, nelze ale podle premiéra a předsedy strany ČSSD Bohuslava Sobotky souhlasit. „Prostě proto, že není vyvážený. Neříká, kde by vláda měla vzít těch osm miliard pro to, aby je mohla přidat obcím,“ vysvětluje.

Lidovci naopak návrh ve sněmovně podpoří. A to v případě, že se bude letošní rozpočet vyvíjet aspoň tak dobře jako doteď. „Pokud peníze necháme v obcích, je to nejjednodušší forma podpory, jak obce rozvíjet, než vytvářet složité dotační tituly,“ říká první místopředseda strany KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je ochotný o vyšších daňových příjmech jednat výměnou za to, že obce předají státu výtěžek z hazardu. „Navrhuji, aby se koalice spíš zabývala, jestli nezměnit odvody z hazardu pro obce a nahradit to rozpočtovým určením daní,“ říká Babiš.

Návrh má šanci ve sněmovně uspět

Návrh podporuje také ODS, TOP 09 a jednat o něm budou i komunisté. „Je fér, aby se o ty daně podělila s obcemi, takže my to podporujeme,“ říká předseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek. A místopředseda strany KSČM Jiří Dolejš dodává, že obce rozhodně nejsou ty, které mají přemíru financí.

Plán na štědřejší daňovou podporu obcí začnou poslanci projednávat v létě. Definitivně ji budou schvalovat na podzim.