Čína jako tržní ekonomika může podle Mládka ohrozit tisíce pracovních míst

Změna statusu Číny na tržní ekonomiku by prý znamenala ohrožení asi čtyř až pěti tisíc pracovních míst v českém ocelářství a keramickém průmyslu. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Odhady na úrovni EU jsou podle poslance Evropského parlamentu Luďka Niedermayera (za TOP 09/STAN) různé, mluví se o řádu nízkých statisíců ohrožených pracovních míst.

Otázka statusu čínské ekonomiky začíná být aktuální, koncem letošního prosince totiž vyprší 15letý status netržní ekonomiky, který Čína přijala v roce 2001 při svém vstupu do Světové obchodní organizace. Evropská unie stejně jako další členové WTO se proto musí rozhodnout, zda Číně status tržní ekonomiky udělit: v takovém případě by se její zboží snáze dostávalo na evropský trh.

Podle ministra Mládka jsou odboráři v Česku jednoznačně proti přiznání statusu Číně, mezi zaměstnavateli jsou smíšené názory. Někteří jsou silně proti, jiným by změna nevadila, dodal.

Na jedné straně jsou podle Mládka třeba ocelářské firmy, na straně druhé ale je spousta firem, které chtějí vyvážet do celého světa, včetně Číny. „Rozšiřování antidumpingových opatření je klacek se dvěma konci, který nemusí být použit jen na naši ochranu, ale i proti nám,“ upozornil. Vláda má podle něj nyní po dohodě v takzvané tripartitě jen dvě možnosti. Buď odmítne status tržní ekonomiky Číny, nebo získá mandát vyjednat nějaký kompromis, uvedl.

Na úrovni celé EU jsou podle Mládka varianty tři: Čína status dostane, pokud Evropská komise neudělá nic. Další je ta, že jí nebude přiznán, což vyžaduje aktivní kroky. Tím bude zachována antidumpingová ochrana, například na dovoz ocelářských výrobků. Poslední možností je kompromis, spočívající v zachování antidumpingových opatření, ale neschvalování nových, což by prodloužilo ochranu o tři až pět let.

Podle europoslance Luďka Niedermayera je jádrem debaty to, jaká opatření může EU vůči Číně použít, aby zabránila neférovým dovozům. Nabízí se cesta porušení pravidel Světové obchodní organizace (WTO), což by Evropský parlament nevítal. „Další cestu, přenesení obchodu do standardních pravidel podle WTO, bychom také nevítali. Třetí cesta je nadefinovat režim, který nastaví ochranu v odůvodněných případech. Něco ale musíme udělat,“ podotkl.

Vydáno pod