Premiér není spokojen s čerpáním evropských dotací. Prověří připravenost ministerstev

Události: Zpožděné dotace (zdroj: ČT24)

Mimořádné jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy svolal na 1. června premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Není spokojen s tempem a postupem prací jednotlivých resortů při přípravě na čerpání evropských peněz. V programovém období 2014–2020 má Česko k dispozici přibližně 650 miliard korun.

Na ministerské úrovni má proto rada řešit, jakými konkrétními kroky u každého z resortů urychlit přípravu. Čerpání peněz z EU by mělo být prioritou každého odpovědného člena vlády, uvedl premiér.

Nechci, abychom v čerpání evropských prostředků opakovali chyby minulých vlád, kdy docházelo ke značnému zpožďování čerpání a také ohrožení evropských peněz.
Bohuslav Sobotka

Důležité úkoly musí podle Sobotky splnit zejména ministerstvo financí. „Jedná se především o předložení novely rozpočtových pravidel, která bude definovat podmínky pro žadatele, kteří budou neúspěšní s žádostmi o dotace,“ řekl.

Dalším úkolem šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO) má být rychlé dokončení auditu designace u jednotlivých operačních programů, aby mohl Brusel začít proplácet v novém období první peníze, dodal premiér. Ministerstvo má také definovat jasná pravidla pro finanční nástroje v rámci čerpání peněz z EU.

Za loňský rok ani koruna

Během loňska Česko nezískalo ani korunu. Momentálně je vypsáno přes 250 výzev za 313 miliard.

Dotace 1
Zdroj: ČT24

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) si ale myslí, že by jich mohlo být více. „Abychom neopakovali chyby z minulých období, tak chceme, aby jednotlivé řídící orgány měly v letošním roce vyhlášeny výzvy až 70 procent celého operačního programu,“ uvedla. 

Bývalý ministr pro místní rozvoj v Rusnokově vládě František Lukl v této souvislosti ovšem podotkl, že „tak složitý systém, který jsme si sami na sebe ušili, tak komplikovaný, neměla žádná jiná země Evropské unie. A pokud k tomu přičteme obrovskou byrokratickou zátěž a papírování, tak máme smrtelný koktejl, jehož následky dneska samozřejmě pociťujeme,“ řekl. 

Doprava je králem

Nejvíce má v novém období získat doprava (viz tabulka). Jednotlivé resorty mají začít peníze čerpat do prázdnin. 

Dotace 2
Zdroj: ČT24

Ty, které to nestihnout, o ně mohou přijít, naznačil premiér. „V polovině roku bych chtěl, aby vláda rozhodla eventuálně o přesunu finančních prostředků mezi jednotlivými operačními programy,“ uvedl. Jedním z kandidátů, který by mohl získat více peněz, je ministerstvo dopravy, ale musí o tom přesvědčit tvrdými fakty, dodal Sobotka. 

Zpožděné ozeleňování

Na pozdní platby - konkrétně u dotací na ozeleňování - si teď stěžují zemědělci. Zhruba každý pátý čeká několik měsíců. Ministerstvo skluz přiznává - podle něj ho zavinil přechod na nový systém úhrad.

Například Jiří Blažek z Farmy Blažek se rozhodl svých 1200 hektarů půdy ozelenit a pěstovat na nich různé plodiny. Také on by měl dostat dotace - jenže i když právě v těchto dnech žádá už o peníze za letošní rok, ty loňské pořád nedorazily. Za jeden hektar dostanou zemědělci skoro dva tisíce korun, u Blažka to tak dělá zhruba dva miliony.

Podle ministerstva zemědělství už je ale o dotacích v „téměř“ všech případech rozhodnuto a peníze jsou tak „téměř“ na cestě. Chybí asi 20 procentům farmářů. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) k tomu uvedl, že ke zpoždění došlo ve všech státech Evropské unie, protože se protáhla kontrola. Na ozelenění zatím putovalo pět miliard korun. Schváleno bylo již 93 procent žádostí.   

  • Od svého vstupu do Evropské unie v květnu 2004 Česká republika čerpala a čerpá evropské peníze ve třech programových obdobích.
  • V prvním zkráceném do roku 2006 získala zhruba 80 miliard korun. Ve třetím období pro roky 2014–2020 je k dispozici zhruba 650 miliard korun.
Vydáno pod